Kakav potez Bakira: Preskočio je Dodika KAO PRAZNU STOLICU

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je prije današnje sjednice stranačkog glavnog odbora da se glavni pregovori o ANP vode u Predsjedništvu BiH i da će se taj sastanak svesti na distrubuciju poziciju.

– U ovom času se mogu bitne stvari riješiti u Predsjedništvu i tamo već traju pregovori. To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice i savjetnika, članovi Predsjedništva traže neko rješenje. Tu će se naći rješenje u vezi sa ANP i NATO I taj sastanak će se svesti na distribuciju pozicija – kazao je Čović.

Potvrdio je riječi Dragana Čovića da s predstavnicima HDZ sljedeće sedmice imaju sastanak.

– Želimo znati da li su za NATO put, da li su za aktivaciju ANP. Nadamo se omekšavanju njihovog stava kada je riječ o tom pitanju. Naravno, imamo i presudu Evropskog suda vezanu za Mostar. Želimo intenzive razgovore i doći do rješenja. Tu je i migrantska kriza – rekao je Izetbegović.
Upitan kako gleda na predbacivanja da je bošnjačka strana glavni kočničar u formiranju vlasti, Izetbegović odgovara da SDA nikakav uslov nije napravila.

– Jedini uslov je da se poštuje ustav, vladavina zakona i da su poštuju odluke koje su ranije donesene. Vidjećemo sljedeće sedmice. Čović daje kontroverzne izjave, prvo kaže kako želi pregovore, pa onda izjavi da bošnjačka strana koči pregovore, sastaje se s Lajčakom… Vidjećemo se pa razgovarati – kazao je Izetbegović.