KAD SU JE VEĆ SVI OTPISALI! Zima sprema nevjerovatan udarac kod nas, evo i kada!?

Prognoze i dalje ostaju postojane pri dolasku zime u trećoj dekadi mjeseca, piše danas popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, te naglašava kako svakako pažnju treba obratiti na jutrošnje prognoze i na duboku ciklonu u Sredozemlju.

– Pozicija, jačina i kretanje ciklone još je neizvjesno. Međutim, ukoliko se ovo ostvari, upozoravat će se na potencijalno opasne vremenske prilike – navodi se u prognozi.

Dugoročne prognoze za 2. mjesec također najavljuju mogućnost većih padavina, te izgleda kako je daleko od toga da je kraj zime – i treba sačekati ne samo dok klimatološki nego i kalendarski kraj dođe.

Prema trenutim modelima, kada je u pitanju temperaturna anomalija za 2. mjesec, vidi se da je veliki dio Starog kontinenta, uključujući i našu regiju u negativnom odstupanju.

– Što bi značilo, da ni u kojem slučaju zimu nećemo otpisivati dok kalendarski ne završi. Naša regija i veliki dio Balkana u pozitivnoj je anomaliji, što znači aktivan mjesec po oborinama. Zanimljivo je sto je sjever Europe sušniji, pogotovo Skandinavija, što bi značilo da bi Skandinavka mogla proraditi – a ako ona proradi, pregršt uzbuđenja bi mogao donijeti ovaj drugi dio zime – navodi se.

doznajemo.com

U BiH sutra pretežno oblačno vrijeme s kišom i snijegom

U Bosni i Hercegovini danas je bilo oblačno vrijeme. U Hercegovini je zabilježena slaba kiša, a u Bosni slab snijeg.

Temperature zraka u 13 sati: Bjelašnica -5, Ivan-sedlo, Sokolac -1, Gradačac 0,
Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Sarajevo, Srebrenica 1, Brčko, Bugojno, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zvornik 2, Trebinje 5, Grude, Mostar, Široki Brijeg 6, Neum 7 stepena Celzijevih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sutra će u BiH preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini s kišom, a u Bosni sa slabim snijegom ili susnježicom. Padavine povremene i slabog intenziteta.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Na jugozapadu Bosne i u Hercegovini, tokom dana, vjetar u skretanju na jugozapadni. Jutarnje temperature od -5 do -1, na jugu od 3 do 8, a dnevne od 0 do 5, na jugu od 6 do 10 stepeni Celzijevih.

U Sarajevu se očekuje oblačno vrijeme. Povremeno je moguć slab snijeg. Temperatura zraka između -2 i 2 stepena Celzijevih.

N1