JEZIVA PARANORMALNA ISKUSTVA BOSANACA I BOSANKI: «To jutro je dedo umro, a noć prije…»

«Ležao sam u kući na krevetu, u mraku sjena čovjeka je hodala lijevo-desno u ćošku sobe. Kad god bih krenuo ustati nestao je. Trajalo je to neka puna tri sata dok nije svanula zora. To jutro mi je umro dedo u sobi do! Možda se meni samo činilo ali ja sam tri sata gledao siluetu čovjeka».

Citirana ispovijest samo je jedno od svjedočenja koja su objavljena na popularnoj grupi Fb dama i džentlmen, gdje su članovi zamoljeni da podijele svoja iskustva i navedu da li vjeruju u paranormalne pojave i da li su eventualno imali takvih iskustava.

No, uslijedila su i druga svjedočenja…

KREZAVA ŽENA. «Moja sestra je u dobi od 15 godina sanjala krezavu ženu koja je došla na njeno radno mjesto, nasmijala joj se i rekla joj da će umrijeti kada bude rađala blizance… 10 godina kasnije ona radi u pekari, ulazi baš ta krezava žena, široko joj se osmjehnu i reče `Mi se znamo, ne zaboravi šta sam ti onda rekla…` Lično ne vjerujem jer mi se ništa nije dogodilo i sve nekako uspijevam objasniti, ali se naježim kad čujem i pročitam», navela je jedna Bosanka, a teško objašnjivo zvuči i priča jedne druge učesnice iste grupe:

«Prije par mjeseci iz kuhinje u po noći sam čula čudne zvukove, znači zabetonirala sam se za krevet… Odjednom je iz čista mira pala slika sa zida, koja nema šanse da padne sama od sebe ako je ne oboriš. Evo i sad se ježim na samu pomisao…»

ČOVJEK U MRAKU? Nisu rijetka, izgleda, ni iskustva s navodnim viđanjem nečega u mraku.

«Radio sam u šumi. Baraka (kao šupa od drveta napravljena). Došao sam prvi od radnika tu i prenoćio sam. Usred sume. Ustao sam na WC oko 2 sata i gledam čovjek stoji. Vidim visok. Ja se skamenio. Ne znam šta ću. Kao da nemam noge ni ruke. Jedva sam se pribrao i sjeo. Čovjek samo stoji. Ne mrda se. Mjesečina bila pa sam vidio sjenu. Nisam cijelu noć zaspao. Opet sam ostao radit tu tri mjeseca. Nije se ponovilo nikad više samo tu prvu noć. Sad jel` mi se to samo pričinilo ili nije ne znam», prisjetio se jedan muškarac.

Drugi gospodin (inače iz Srbije) smatra da nije riječ o priviđenju, jer je, tvrdi, i sam imao slično iskustvo, o čemu navodi:

«Nije ti se pričinilo. Imao sam vrlo slično iskustvo. Doduše, u svojoj kući, u svojoj sobi. Probudim se i vidim čovjeka kraj mog kreveta kako stoji i netremice me gleda. A oči staklaste, prozirne, a nekako bez životne bistrine, već mrtvački mutne. Crne pantalone, tamno teget sako s tankim sivim linijama ispresijecanih u `karo`. On onizak, proćelav. Skamenjen, smogao sam snage da se uštinem do krvi par puta. On i dalje stoji. Nešto mi pravo niotkuda pade na um da se molim `svim srcem, svom voljom i svom snagom svojom` – i on se rasprši u nebrojenih plavičastih iskrica (slično vatrometu). Imao sam tada 18 godina, davno bilo. To mi se nije ponovilo, ali još par puta sam imao nekih `paranormalnih` iskustava `bezizlaza`, i molitva mi je pomogla. Nisam sujevjeran tip. Edukovan sam u psihoterapiji i savjetovanju. Držao predavanja u nacionalnom ljekarskom društvu na temu strasti, magijskog mišljenja i destruktivnih vidova ponašanja. Ali ovo nisam uspio da sebi objasnim još uvijek.

ZVUKOVI U BOLNICI… Ima i svjedočenje jedne medicinske radnice:

«Nedavno sam čula od koleginica da u posljednje vrijeme u noćnoj smjeni čuju neke korake i zveckanje ključeva, a da pri tom nema nikoga. Ja sam to tad zanemarila i naravno nasmijala se pomislivši da ipak pretjeruju. Međutim, jutros jedan od doktora sa kojim radim, kome vjerujem, reče da je sinoć čuo hod vise puta, misleći da se neka sestra popela na sprat. Međutim, kada je sišao u hitnu i pitao koja je dolazila gore rekoše mu da nije ni jedna. Tad je i doznao za tu priču o koracima. DZ je bio zaključan i nema šanse da neko uđe mimo sestara…»

Jeziva je i ova priča:

«Doktor i moja koleginica prije otprilike dvije godine su čuli plač djeteta u napuštenoj zgradi pedijatrije. Tad nam je u hitnoj došlo mrtvo dijete”.

Doznajemo.com