JE LI OVO PO TEBI PRAVDA: Pogledajte koliko je C. Pašić dobila godina zatvora jer je ugušila 3-godišnjeg sina Denisa…

Na Županijskom sudu u Puli u petak je izrečena nepravomoćna presuda za monstruozno ubojstvo koje je u svibnju prošle godine šokiralo hrvatsku javnost.

Puljanki Chiari Rojnić Pašić (33) izrečena je kazna od 33 godine zatvora i još najviše dvije godine psihosocijalnog liječenja zbog ubojstva svog trogodišnjeg sinčića Denisa. Novinari su prilikom izricanja njene kazne morali napustiti sudnicu nakon čega je, po odobrenju predsjednice Vijeća za mladež glasnogovornica suda Edvina Draguzet Suevich iznijela mjeru koja je izrečena maloljetnici.

– Prema maloljetnici je za počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva izrečeno upućivanje u Odgojni zavod koji može najdulje trajati tri godine. Isto tako, temeljem odredbi Zakona o sudovima za mladež doneseno je rješenje gdje se maloljetnica upućuje u Odgojni zavod u Požegu na izvršavanje zavodske odgojne mjere, kazala je Draguzet Suevich.

Obje su proglašene krivima da su jastukom ugušile trogodišnjeg Denisa s time da je maloljetnica, inače odbjegla iz Doma za odgoj djece i mladeži u Puli, stavila djetetu jastuk na glavu dok mu je majka držala noge jer je plakao i otimao se.

Podsjetimo, nakon što su ugušile malenog Denisa i njegovo tijelo bacile u more uz obalu bivše vojarne Vallelunga, majka je, u namjeri da oteža policijsko postupanje, došla u policijsku postaju i lažno prijavila njegov nestanak.

Ipak, nakon višesatnog ispitivanja, suočena s nelogičnostima u vlastitom iskazu, dječakova majka priznala je policiji da zna gdje je tijelo te je pristala odvesti policiju na mjesto na kojem su istražitelji našli beživotnog dječaka u blizini lučice Mandrač u Puli.

Za ovaj nezapamćen zločin u veljači je započelo suđenje iza zatvorenih vrata. Nakon prvog dana suđenja Chiara je hitno prevezena u zatvorsku bolnicu u Zagrebu na Svetošimunskoj gdje je smještena na odjel psihijatrije. Tjedan dana nakon, suđenje je nastavljeno, a majka je iznijela svoju obranu pri čemu je navodno priznala ubojstvo sina.

Hronologija događaja

Srijeda, 24. svibnja
Chiara Rojnić, udana Pašić prijavljuje nestanak sina Denisa (3). Policija obavještava ophodnje o nestanku djeteta. Chiara ih kasnije odvodi do pulske uvale Mandrač gdje je bilo tijelo dječaka.

Srijeda, 24. svibnja
Nakon što je očevidom utvrđeno da je dječak ubijen, policija odvodi Chiaru na ispitivanje. Sumnja pada i na 14-godišnju maloljetnicu iz Doma za odgoj djece i mladeži u Puli. Chiara oko 13 sati priznaje ubojstvo

Četvrtak, 25. svibnja
U Općoj bolnici Pula obdukcija tijela trogodišnjeg djeteta je pokazala da je ubijen gušenjem. Chiara i maloljetnica služeno postaju osumnjičene za ubojstvo djeteta.

Ponedjeljak, 19. veljače
Na Županijskom sudu u Puli počelo suđenje iza zatvorenih vrata Chiari Rojnić i maloljetnici. Nekoliko sati nakon završetka rasprave Chiara Rojnić Pašić hitno je prevezena u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, na odjel psihijatrije.

Utorak, 27. veljače
Nastavljeno suđenje nakon što je Pašić vraćena iz Zatvorske bolnice u Zagrebu. Ispitan sudski psihijatrijski vještak i predstojnika PB-a Vrapče prof. dr. Vlado Jukić koji je proveo ranije vještačenje.

Ponedjeljak, 16. travnja, 9 h
Nastavljeno suđenje, Chiara je iznosila svoju obranu, a navodno je priznala krivnju za ubojstvo svog sina.

Utorak, 17. travnja, 12 h
Zaključena rasprava, odlučeno da će se presuda donijeti 20. travnja u 14.30 sati.

jutarnji.hr