JE LI OVO NORMALNO – NAPIŠI SAMO JEDNU RIJEČ: Momak sjekirom ubio komšijinog psa jer je previše lajao…

Da ljudska brutalnost nema granica dokazuje slučaj iz okolice Nove Gradiške. Tamošnji su policajci u utorak proveli kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom.

Sumnjiče ga da je 1. januara u 12.30 sati u mjestu Kovačevac, kod Nove Gradiške, udarcem sjekire usmrtio psa 20-godišnjaka.

Kaznena prijava

Prema dostupnim informacijama 32-godišnjaka je iživciralo lajanje psa koji se nalazio u boksu. Uzeo je sjekiru, otvorio boks i usmrtio nesretnu životinju, piše Glas Slavonije.

Policija protiv 32-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinja. Prema Kaznenom zakonu ko usmrti životinju bez opravdanog razloga, ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, predviđena je kazna zatvora do godine dana.

Hrvatsku je javnost u novembru prošle godine ganula tužna priča psa Felixa koji je uginuo nakon teške borbe za život, nakon što ga je 71-godišnji vlasnik isprebijao metalnom šipkom. Zašto? Pa, zato jer je vlasnik smatrao da nesretni pas previše – bježi?!

Ivana Crnoja, predsjednica udruge Pobjede iz Osijeka, koja brine o Azilu za napuštene pse u Nemetinu, kaže da dokle god postoje zlostavljači rat za bolji život životinja nije završen.

– Zlostavljače treba još više kažnjavati i prijavljivati. Problem je u tome što nitko ne zna da je životinja zlostavljana dok se to ne prijavi. Ako se ne prijavi, ne znači da ga nema. Još više treba raditi i na edukaciji građana da bi se zlostavljanje spriječilo i napokon zaustavilo. Novi Zakon o zaštiti životinja koji je donesen prošle godine bolji je nego ranije, ali i dalje ćemo se boriti da bude bolji, te da se povećaju kazne za zlostavljače životinja – kazala je Crnoja.

Veliki pomak u Poljskoj

Kako dalje dodaje, i za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana cijelo društvo je zlostavljalo životinje bacanjem petardi. Životinje su se otkidale s povodaca vlasnika i bježale, a i u Osijeku su pronađeni psi koji su bježali iz Vukovara i Vinkovaca.

– Poljska je ove godine napravila veliki pomak tako što su napravili laserski vatromet koji je bio jednako lijep kao i oni ranije, ali nije bilo buke koja bi plašila kućne ljubimce – kazala je predsjednica osječke udruge Pobjede za Glas Slavonije.

Avaz