JAK ZEMLJOTRES JUTROS POGODIO HRVATSKU I BOSNU: Pogledajte koji gradovi su se tresli…

Potres magnitude 3,8 stepeni Richtera zatresao je noćas južni dio Hrvatske i BiH.

Potres se u 3.20 sati dogodio na jugu BiH, na području Ljubinja, oko 44 km sjeverno od Dubrovnika i 93 km južno od Sarajeva, odnosno 9 km jugoistočno od Stoca.

Procijenjeni intenzitet u epicentralnoj zoni bio je pet stepena Merkalijeve skale.

POGLEDAJTE KAKV JE ZEMLJOTRES POGODIO POČETKOM MJESECA CRNU GORU

U zemljotresu jačine 5,2 stepena po Rihteru koji je danas pogodio sjeverni dio Crne Gore, oštećeno je oko 50 objekata, dominantno starijih kuća. Zbog straha od urušavanja kuća, iseljeno je desetak porodica.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore registrovao jači zemljotres u 11 sati i 46 minuta, s epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Plava, na sjeveru države.

Zemljotres je posebno paniku izazvao u Plavu, Gusinju, Andrijevici i Beranama. Takođe, podrhtavanja ovog zemljotresa osjetili su se i u Podgorici, kao i u susjednim državama, Albaniji i Srbiji.

Današnji zemljotres s epicentrom u Plavu jedan je od najjačih koji je pogodio Crnu Goru u posljednjih nekoliko godina. Današnji potresi su posebno izazvali oštećenja na starijim kućama i zgradama, gdje su stradali dimnjaci i krovovi.

Nakon zemljotresa koji se desio danas prije podneva, uslijedila je serija manjih zemljotresa. Iz Sektora za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore saopšteno je da i narednih dana treba očekivati manje zemljotrese, usljed smirivanja tla.

Predstavnici Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) poručili su da nema razloga za paniku zbog zemljotresa koji je danas pogodio Crnu Goru.

Iz Direktorata su dodali da s predstavnicima Uprave policije aktivno djeluju na terenu u više opština na sjeveru Crne Gore, kako bi se prikupile informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao današnji zemljotres.

Crnoj Gori se mogu očekivati novi zemljotresi čiji se intenziteti ne mogu predvidjeti jer se nalazi na veoma trusnom području, saopšteno je večeras iz crnogorskog Zavoda za seizmologiju u Podgorici.

“Zemljotres u Crnoj Gori osjetio se na cijelom Balkanu. U toku dana zabilježeno je više desetina zemljotresa, nakon prvog, najjačeg, čiji je intenzitet bio 5,1 po Rihteru. Očekuje se još potresa čiji se intenzitet ne može predvidjeti”, rekao je Mirin Čaveliš iz Zavoda za seizmologiju.

Opštinskom štabu za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda u Plavu prijavljena su znatnija oštećenja na više od 70 kuća od posljedica današnjeg zemljotresa.

Oštećenja kuća i stanova registrovana su i u okolnim opštinama Berane, Gusinje i Andrijevica, gdje je došlo i do odrona na magistralnom putu.

N1