JAK ZEMLJOTRES DANAS NAPRAVIO VELIKU ŠTETU U CRNOJ GORI: Pogledajte i koji bh. gradovi su se tresli…

Zemljotres jačine 5.2 stepeni po Richteru potresao je danas Crnu Goru u 11 časova i 46 minuta. Poslije toga je uslijedilo osam manjih potresa od kojih je najjači bio 3.4 stepeni Richtera, a najslabiji 1.9 stepeni. Podrhtavanje tla osjetilo se i u nekim dijelovima BiH i Srbije!

Epicentar je bio u blizini Plava na planini Visitor na dubini od pet kilometara, prema Sektoru za seizmologiju u crnogorskom Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

– Nakon glavnog udara, instrumenti su registrovali još tridesetak manjih zemljotresa, od kojih se do sada šest moglo osjetiti u širem epicentralnom području. Najjači od njih je bio 3.4 Richtera. Serija zemljotresa će se vjerovatno nastaviti, usljed smirivanja tla. Možemo očekivati i dalje zemljotrese, a da li će  biti jači od ovoga to nauka još ne može da kaže, izjavio je podgoričkim “Vijestima” Marin Čaveliš iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Podsjetimo, Crnogorsko primorje je 1979. godine pogodio katastrofalni potres, a ovaj današnji jedan je od najjačih u regiji posljednjih godina.

Četiri porodice, tri iz Plava i jedna iz beranskog sela Vinicka moraju da privremeno potraže drugi krov nad glavom, jer su njihove stare kuće oštećene u ovom zemljotresu.

Opštinskom štabu za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda u Plavu do sada su prijavljena znatnija oštećenja na preko 70 kuća.

Predsjednik opštine Plav, Orhan Šahmanović je potvrdio i da štab neprekidno zasijeda.

U Beranama je, prema izjavi načelnika Službe zaštite i spasavanja Tiha Bogavca, izmještena porodica iz sela Vinicka čija je kuća znatnije oštećena i nesigurna je za dalje stanovanje.

– Službenici Službe zaštite i spasavanja obilaze teren grada i opštine i osim oštećenja na dimnjacima za sada nemamo informacije o tome da je bilo neke veće štete ili da je ne daj Bože nekome bio ugrožen život, izjavio je ranije šef Službe Mirza Medunjanin.

I u Beranama su na terenu pripadnici Službe zaštite i spasavanja i uklanjaju materijal koji je otpao sa krovova starijih zgrada.

Načelnik ove službe Tiho Bogavac izjavio je portalu “Vijesti” da su oštećenja unutar stanova zabilježena u starijim zgradama, a da su dimnjaci na nekim zgradama potpuno uništeni.

Na staroj zgrade Nišavića pekare u Beranama rasklimao se ciglani krov.

Zemljotres je uzrokovao i odron na putu Andrijevica – Murino zbog čega je saobraćaj bio u prekidu.

Zemljotres je izazvao paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Podgorici i drugim gradovima, a osjetio se i u okolnim državama.

doznajemo.com