IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE „PROMJENE BOGATSTVA DRŽAVA“: Pogledajte ko su bogati ljudi u BiH…

Svjetska banka objavila je izvještaj „Promjene bogatstva država“ na kojoj je po bogatstvu po glavi stanovnika rangirano 140 zemalja svijeta.

Na listi, koja procjenjuje rast bogatstva u periodu od 1995. do 2014. godine je i BiH, kao i zemlje iz našeg okruženja – Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Albanija. Srbije nema na spisku, jer, kako kažu u Svjetskoj banci, nisu bili dostupni neki podaci.

Izvještaj pokazuje da je globalno bogatstvo znatno poraslo tokom protekle dvije decenije, ali gledano po glavi stanovnika se smanjilo ili stagniralo u više od dvadesetak zemalja u različitim prihodovnim razredima.

Na osnovu podataka za 2014. godinu, zemlje regije Europe i srednje Azije imale su udio u svjetskom bogatstvu od 27 posto, pri čemu su najveći dio bogatstva u regiji držale zemlje zapadne Europe.

Zapadnoeuropske zemlje u 2014. godini držale su 83 posto regionalnog bogatstva – Njemačka 19 posto, Francuska 14 posto, Velika Britanija 13, Ruska Federacija 9, dok je preostalih 8 postotaka bilo u rukama istočnoeuropskih i srednjoazijskih zemalja.

Interesantno je da je najveći rast bogatstva po stanovniku, od 274 posto, imala Bosna i Hercegovina, prvenstveno zbog vrlo brzog rasta ljudskog kapitala, a zbog oporavka od regionalnih sukoba od bazne godine istraživanja, 1995. godine. Od 43 zemlje regije Europe i centralne Azije, BiH se našla na 41. mjestu, s ukupnim bogatstvom po glavi stanovnika od 40.486 dolara, a slabije plasirani od nje su samo Moldavija i Kirgistan.

Hrvatska se, s bogatstvom po glavi stanovnika od 147.545 dolara, nalazi se na 28. mjestu u regiji zemalja Europe i centralne Azije, što je ispod prosjeka koji iznosi 368.233 dolara. Slovenija je na 16. poziciji, s iznosom od 351.776 dolara.

Izvještaj “Promjene bogatstva država 2018” prati bogatstvo 141 zemlje između 1995. i 2014. godine objedinjavanjem podataka o prirodnom kapitalu, poput šuma i minerala, ljudskom kapitalu, to jest zaradi tijekom životnog vijeka osobe, zatim proizvodnom kapitalu, poput zgrada, infrastrukture i sl., te neto inozemnoj imovini.

“Izgradnjom i njegovanjem ljudskog i prirodnog kapitala, zemlje širom svijeta mogu povećati bogatstvo i jačati. Svjetska banka ubrzava svoje napore kako bi pomogla zemljama da ulažu više, a i efikasnije, u svoje ljude”, izjavio je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim. “Ne može postojati održiv i pouzdan razvoj ako ljudski kapital ne smatramo najvećom komponentom bogatstva naroda”, poručio je.

Slobodna Bosna