IZJAVA DOGRADONAČELNIKA MAKARSKE: Bosanci i Hercegovci su dobrodošli, ali NE SMIJU raditi ove stvari…

Posljednih nekoliko turističkih sezona vlasti i stanovnici Makarske žalili su se zbog bučnih turista, posebno Engleza i Australaca, koji su u gradsku luku stizali tzv. party brodovima. Zbog preglasne muzike, pjevanja, vriske i cike, navodno nisu dali drugim turistima da spavaju i odmaraju, a žalbe su stizale i na račun ostalih turista iz drugih zemalja koji su se ponašali “previše slobodno” i “raskalašeno”, te koji su glasnom muzikom ometali javni red i mir.

Pojedini hrvatski mediji su ovih dana pisali kako je Gradska uprava Makarske zbog toga poduzela drastične mjere i od ove sezone uvela još strožija pravila i kontrole kako bi “ukrotili” turiste koji se neprimjereno ponašaju. Naime, na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća donesena je nova odluka o komunalnom redu, a ta odluka sadržava niz pravila i zabrana s nemalim novčanim kaznama u slučaju prekršaja.

Tako se novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 kuna može kazniti fizička osoba ako piše grafite, kupa se u fontanama ili ako iz njih uzima kovanice, odnosno ako ne očisti iza svog psa, uništava ploče i znakove, baca otpad izvan kanti, obavlja nuždu i pljuje na javnim površinama.

Međutim, dogradonačelnik Makarske Dražen Nemčić za Faktor objašnjava da nema nikakvih oštrijih kazni i novih mjera u odnosu na proteklu sezonu, već da su u toku samo razgovori o tome kako se pripremiti i kako bi se trebalo postupati ako se ponove pojedini slučajevi od prošlih godina.

– Priprema je osnova za uspješnu turističku sezonu, pa tako i po ovom pitanju. Poslije Uskrsa je dogovoren sastanak sa svim relevantnim službama, poput Turističke inspekcije, Carine, policije i Lučke kapetanije, s kojima ćemo razgovarati o prošlogodišnjim problemima i načinima na koji ćemo se pripremiti na njih te ako bude potrebe u koordinaciji i postupati. Također ćemo se sastati i s brodarima, odnosno predstavnicima agencija koje nam dovode Australce i druge goste u luku. Ukazat ćemo im na određene probleme koje smo imali te dogovoriti da će, ako ponovno dođe do nepoštivanja javnog reda i mira, imati zabranu uplovljavanja kao krajnje rješenje koje nije nikome od koristi. Iako podržavamo noćni život grada, postoje granice dobrog ukusa preko kojih se ne bi smjelo prelaziti – ističe Nemčić.

Dodao je da je jedina novina u odnosu na prošlu godine, povećavanje broja komunalnih redara čime se opet uvodi 24 satni rad, koji je ukinut 2014. godine, ali samo zbog sigurnosti gostiju i njihovog komfora, a ne njihovog plašenja.

– Komunalni redari će raditi u tri smjene, sedam dana u sedmici i to u periodu od sredine juna do sredine septembra. Neki poseban naglasak na kažnjavanju i prekršajima neće biti, sama prisutnost redara i policije je u većini slučajeva sasvim dovoljna da bi se poštivao komunalni red kao i javni red i mir. Također, njihova prisutnost je nužna da bi se nadziralo i poštivanje radnog vremena te korištenja javnih površina odnosno nedopuštenog širenja površina ugostiteljskih terasa – najavljuje Nemčić, naglašavajući da je želja da se djeluje preventivno, a ne represivno jer žele da se njihovi gosti osjećaju ugodno i sigurno, odmore i zabave, ako to žele.

S obzirom na to da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca svake godine ljetuje u ovom dalmatinskom gradu, interesiralo nas je kojih se tačno pravila ponašanja moraju pridržavati kako ne bi bili “udareni” po džepu – da li smiju puštati muziku, popiti nešto na plaži, pjevati, svirati gitaru…

– Sva neprikladna ponašanja su regulirana odlukoma o komunalnom redu i javnom redu i miru već godinama, novina praktički nema. U većini slučajeva određena ponašanja su dopuštena dok nekome od građana ili turista ne zasmetaju, a pri tom mislim na muziku ili pjevanje (tako je i člankom odluke regulirano). Konzumiranje alkohola na javnim površinama je dugi niz godina zabranjeno, a pristup bilo kojem prekršitelju je u većini slučajeva je da se prvo isti upozori, objasni mu se nedopuštenost nekog ponašanja u odnosu na gradske odluke (što je u većini slučajeva sasvim dovoljno), pa tek onda kažnjavanje novčanom kaznom. Onih koji neće shvatiti poruku uvijek ima i njima slijedi novčana kazna sukladno propisanim odlukama – navodi dogradonačelnik Makarske, dodajući da cilj ipak nije punjenje budžeta već sigurnost i ugoda gostiju ovoga grada.

Čisto da bi državljani BiH koji ove godine planiraju ljetovanje u ovome gradu bili upoznati sa pravilima, navodimo neke od stvari koje su važećim odlukama zabranjene:

– U periodima od 22 do 7 i od 14 do 17 sati zabranjeno je u stambenim objektima činiti buku iznad dopuštenog nivoa, te na javnim mjestima narušavati mir pjevanjem, sviranjem, vikom, bukom, upotrebom razglasnih uređaja i slično.

– Rukovanje i promet vozilima noću od 22 do 7 sati mora se vršiti pažljivo da se ne remeti noćni mir i odmor  građana.

– Na svim javnim površinama, dakle uključujući i plaže, zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića.

– Zabranjeno je i kažnjivo ulaženje u poslovne prostorije (trgovine, ugostiteljske objekte…) u kupaćem kostimu, osim u one koje su tako locirane da su namijenjene za pružanje  usluga kupačima.

– Zabranjeno je dovoditi i puštati kućne ljubimce na prostore dječjih igrališta, cvjetnjake ili uređene travnjake, te prirodne i uređene plaže.

Ukoliko budete radili neku od ovih stvari mogli biste biti kažnjeni, odnosno platiti od 200 do 1.000 kuna. Bolje da znate na vrijeme.

Doznajemo.com/Faktor