IZGUBIO BITKU SA NAJTEŽOM BOLEŠĆU: Preminuo glumac Nebojša Glogovac…

Srpski glumac Nebojša Glogovac (48) preminuo je jutros, neslužbeno je potvrđeno srpskim medijima u beogradskom Institutu za onkologiju. Krajem siječnja završio je na hitnom liječenju u Kliničkom centru Srbija zbog zdravstvenog problema s plućima. Srbijanski mediji pisali su da je Glogovac teško bolestan te da su uz njega cijelo vrijeme kao potpora obitelj i najbliži prijatelji.

Od Nebojše se među prvima oprostila srpska glumica Nataša Ninković (45). Bili su bliski prijatelji više od 20 godina.

– S anđelima mili moj – posvetila je Nataša kolegi na društvenoj mreži.

Jedan od najboljih srpskih glumaca tumačio je glavnu ulogu u hrvatskom filmu ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića. Utjelovio je umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit. Film je 2016. bio na drugom mjestu najgledanijih domaćih filmova u kinima.

Glogovac je rođen 30. kolovoza 1969. u Trebinju. Njegov otac Milovan je bio svećenik, a majka Milena krojačica. Nakon srednje škole je upisao studij psihologije no odustao je i odlučio se baviti glumom.

Upisao je studij glume na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno s njim studirali su Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Nebojšin talenat vrlo brzo zapeo je za oko profesoru Dejanu Mijaču. Tokom studija dobiva stipendiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a karijeru započinje na daskama koje život znače u predstavi ‘Velika pljačka’.

Glogovac se na filmu prvi put pojavio u ulozi Fadila, vojnika JNA, u ratnoj drami Bore Draškovića ‘Vukovar, jedna priča’. Zapaženu ulogu ima i u kazališnom hitu Kult teatra ‘Tamna je noć’, koja postaje jedna od najkomercijalnijih predstava i igra se na turnejama u Americi i Kanadi.

Prvu glavnu ulogu dobio je u filmu redatelja Gorčina Stojanovića ‘Ubistvo sa predumišljajem’, u kom je tumačio lik Hercegovca Bogdana, ranjenog na ratištu u Bosni. Za ovu ulogu dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu Car Konstantin na Filmskom festivalu u Nišu.

Uslijedio je čitav niz filmova u kojima je Glogovac imao zapažene uloge: ‘Do koske’, ‘Spasitelj’, ‘Bure baruta’, ‘Nebeska udica’, ‘Munje’, ‘Bumerang’, ‘T.T.Sindrom’, ‘Kad porastem biću kengur’ i ‘Žena sa slomljenim nosom’.

Veliku popularnost kod donosi mu uloga Zlatka u seriji ‘Porodično blago’.

Na svoj dvadeset osmi rođendan, 1997., glumac se oženio s djevojkom Minom. Suprugu je upoznao u jednoj diskoteci, koja ga je, kako je sam rekao, već na prvu loptu osvojila svojim osmijehom. Već naredne godine se po prvi put ostvario u ulozi oca, kada je njegova supruga Mina donijela na svijet sina Gavrila, a dvoje godine kasnije rođen je i Miloša. Par se 2014. razveo.

S bivšom televizijskom voditeljicom Milicom Šćepanović prošle godine je dobio kćer Sunčicu.

Veliki uspjeh

U psihološkom trileru Srđana Golubovića ‘Klopka’ iz 2007. Glogovac igra glavnu ulogu, a brilijantno dočaran lik glavnog junaka Mladena donosi mu nagrade na brojnim festivalima kao što su oni u Minsku i Milanu. Film je nominiran za Oscara.

Iduće godine nacionalna sekcija Međunarodne federacije filmskih kritičara proglašava Glogovca za najboljeg glumca prethodne sezone, a dobiva i nagradu grada Beograda za filmsku umjetnost.

Potom se pojavljuje u serijama kao što su ‘Vratiće se rode’, ‘Moj rođak sa sela’ te u filmu ‘Kenjac’.

Godine 2009. prvi put se pojavljuje i u jednom reklamnom spotu i to u okviru kampanje koja promovira borbu protiv raka dojke. Godinu dana kasnije ošišao je pramen kose kao znak moralne podrške mališanima oboljelim od raka i njihovim roditeljima u okviru humanitarne akcije Pramen nade.

24sata.hr