Izetbegović: Pređena je teritorijalna granica države BiH!

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da suverenitet ne pominje i “ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih izjava Milorada Dodika”.

Izetbegović je to rekao na svečanoj sjednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često “zajedno, nasmijani i zagrljeni”, prenosi Kliks.

– Čemu onda vjerovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čovjeku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica – rekao je Izetbegović.

On je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako “Republika Srpska nema vojsku, ali ima srpski narod”, kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, Republiku Srpsku naziva “Zapadnom Srbijom” i ne odustaje od “glorifikovanja Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca”.

– Ne sankcioniše četnike koji pjevaju pjesme o tome kako će ponovo teći krvava Drina, prave četničke parkove po Republici Srpskoj, podižu spomenike Draži Mihailoviću – rekao je Izetbegović.