Izetbegović: Dodik je rekao da je Srpska Zapadna Srbija, da srpski narod ima vojsku – a ovo je odgovor našeg naroda

Dodik od socijaldemokrate do nacionaliste “Dapače, Vučić i Dodik svako malo su skupa, nasmijani i zagrljeni. Čemu onda vjerovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čovjeku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizira, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srbijanskom policijom pri čemu se prelazi državna granica. Srbijanski ministar odbrane Vulin daje izjave kako ‘RS nema vojsku, ali je ima srpski narod’. U isto vrijeme Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, RS naziva ‘Zapadnom Srbijom’, ne odustaje od glorifikovanja Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca, ne sankcionira četnike koji pjevaju pjesme o tome kako će ‘ponovo teći krvava Drina’, prave četničke parkove po RS-u, podižu spomenike Draži Mihailoviću”, kazao je.

Podsjetio je kako je Milorad Dodik nekada bio socijaldemokrata koji je imao normalne i obećavajuće stavove o BiH i suživotu njenih naroda, a da se dolaskom na vlast postepeno se pretvorio u agresivnog nacionalistu.

“Već deceniju uporno opstruira vitalno važne procese za zemlju i njene građane – proces pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO, svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače i investitore, uz ostale razloge i zbog takve politike omladina masovno napušta BiH i odlazi u evropske zemlje… Njegov SNSD je izbačen iz Socijalističke internacionale, on i njegovi saradnici su stavljeni na crnu listu State Departmenta, ekonomija RS kaska za Federacijom i najlošija je u regionu, entitet RS je prezadužen, penzioner u RS je najsiromašniji penzioner u Evropi. Postavlja se neizbježno pitanje: Gdje su granice Dodikovih igara? Hoće li Dodik jednoga dana preći sa riječi na djela, i zaista pokušati dovršiti ono što je Karadžić počeo prije 27 godina? I šta treba biti naš odgovor na sve to?”, upitao je.

Naglasio je kako su male šanse za takav razvoj događaja u BiH jer teritorijalni integritet BiH garantuje Dejtonski mirovni ugovor iza kojeg stoje velesile, Ustav, sudovi, sigurnosne službe i Oružane snage BiH.

“Ogroman je rizik i potpuno je neizvjesna sudbina onog ko bi se usudio krenuti tim putem. Ali šanse ipak postoje. Potrebne su i dodatne garancije kako bismo te šanse sveli na minimum. A dodatne garancije su podizanje vlastite snage. I samo to može biti naš odgovor – jačati patriotski faktor, dakle sve one koji nemaju alternativnu domovinu. Narod koji je u jednom vijeku doživio tri pokolja, i kojem ponovo prijete krvavom Drinom, mora biti spreman da odgovori na sve moguće izazove. Zato je potrebno ostvariti slogu, koordinaciju političkog i svakog drugog djelovanja, osnažiti ekonomiju – naročito IT sektor, pojačati lobiranje za interese BiH u svijetu, uvesti u škole predmete koji mogu zamijeniti poredvojničku obuku kako bismo u kombinaciji sa sportskim i drugim aktivnostima imali psiho-fizički spremnu i jaku omladinu, jačati i opremati policiju, jačati namjensku industriju itd. Naravno sve u okviru Ustava i zakona”, naglasio je.