IZDATO UPOZORENJE IZ MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BIH: Pogledajte u koje zemlje Bosanci više ne smiju ići…

Zbog sukoba, ratnih dejstava, ali i drugih različitih prijetnji Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) upozorilo je bh. građane na neke zemlje u koje nije preporučljivo trenutno putovati.

Pozvali su državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate”, naveli su iz MVP-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju državljane BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Upozorili su da se ne putuju ni u Irak zbog loše sigurnosne situacije.

MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi.

“Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja”, istakli su iz MVP-a.

Pozvali su i državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu.

Potrebno je da se građani BiH, kako su kazali, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Također, preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine do daljnjeg ne putuju ni u Siriju.

Faktor