IMA KO BOSNU BRANITI: Čeda Jovanović očitao lekciju Vučiću i Dodiku o BiH uoči obilježavanja nelegalnog 9. januara…

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović govorio je u intervjuu za Danas o vanjskoj politici Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću, ali i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje novinara Danasa koliko dugo Vučić može da drži blizu sebe predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika te da li vjeruje da BiH može da opstane, Jovanović je odgovorio sljedeće:

– BiH mora da opstane, i mislim da je to svima jasno. Dodikove posljednje aspiracije ka nekakvom otcjepljenju su samo igračke za veći politički utjecaj. Dodik ima prošlost koja nam dokazuje da nije baš doslijedan u svojim stavovima – kazao je Jovanović.

Odnos Vučića i Dodika je, smatra predsjednik LDP-a, kompleksan, ali sigurno nije „najprijatniji“.

– Taj “džentlmenski dogovor” između Vučića i njega o nenapadanju govori vam da, uprkos svemu, obojica shvataju da je izlaz u mirnom regionu i dijalogu sa svima u BiH, a ne nekakvim žicama, bodljama i novim granicama. Za nas je jako važno da imamo odnose sa Sarajevom i da budemo svjesni svih grešaka iz prošlosti. Vučić zna sam da bira svoj put – dodao je Jovanović.

ČEDA JOVANOVIĆ JE RANIJE OVO PORUČIO: Trebamo modernu, evropsku Srbiju koja neće ćutati na presudu u Srebrenici

Srbija u narednih šest mjeseci treba da riješi otvorena pitanja koja presudno utiču na budućnost zemlje i stabilnost cijelog regiona, kazao je predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

– To je teret koji generacije prije nas nisu mogle da iznesu i nestale su pod pritiskom okolnosti na koje nisu imale hrabrosti da utiču ili su bile prinuđene da se pred problemima povlače. Moramo da preuzmemo odgovornost za milion Srba u Republici Srpskoj koji treba da žive sa dva miliona Bošnjaka poslije presude iz Haga, gdje je Ratko Mladić osuđen za genocid, dok Milorad Dodik crta flomasterima granice onako kako ih on zamišlja – navodi Jovanović, prenosi Danas.rs.

Dodao je da je jasno da u Srebrenici nije suđeno srpskom narodu, ali da jeste Mladiću, jednom vremenu i jednoj politici koja ima svoje protagoniste i korjene u današnjem trenutku.

– Nalazimo se u dezorijentisanom svijetu koji nikada nije imao manje razumijevanja za nas, suočen sa sopstvenim problemima za koje nema rješenja. Umjesto jalovosti unutar srpske politike i spletkarenja koje dodatno dijeli ovako nesretno društvo, potrebno je ponuditi oslonce moderne, evropske Srbije koja neće ćutati na presudu u Srebrenici, bježati od kosovskog problema i neće se ponašati nezrelo dok su pred nama izazovi od kojih presudno zavisi budućnost naše djece – kazao je Jovanović.

faktor.ba