IMA BOSNU KO BRANITI: Nakon burnih izjava i kojekakvih prijema SALKIĆ ih sve poredao na svoja mjesta… Pogledajte šta je rekao!

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS izjavio je danas da stav Rusije, iznesen kroz govor Valentine Matviyenko, predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije i ruski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o genocidu u Srebrenici, neće i ne može promijeniti historijske činjenice o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

Potpuno pogrešan stav da je u Bosni i Hercegovini bio „građanski rat“ i negiranje genocida kroz odbijanje rezolucije, neće pomoći ni bosanskim pravoslavcima, niti je vjetar u leđa u podizanju na viši stepen izgradnje zajedničkog života, tolerancije i razumijevanja među građanima i narodima u Bosni i Hercegovini.

-Karakter rata je utvrđen kroz presude o udruženim zločinačkim poduhvatima, i sa istoka i sa zapada. Te činjenice su historijski fakti i njih neće i ne može promijeniti stav bilo koje zemlje i njene politike. Dobro bi bilo da je Valentina Matviyenko posjetila Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, te da se poklonila žrtvama genocida i izvinila za rusko ne u UN-u prilikom usvajanja rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, ali se mogla ograditi i od učešća ruskih dobrovoljaca u agresiji na našu zemlju, a od kojih su neki učestvovali u najstravičnijim zločinima, među kojima je i genocid, kazao je potpredsjednik Salkić, dodajući da su potočarsko mezarje, stotine lokacija masovnih grobnica, brojna stratišta, logori širom ovog entiteta i mnoge domaće i međunarodne presude, te suze i poginjanje glave civliziranog svijeta, najveći pokazatelj i pečat za karakter rata u Bosni i Hercegovini.

– Naše žrtve, naš bol i presude su udžbenici za našu djecu, buduće generacije, ali i svu djecu civiliziranog svijeta. Svijeta koji se stidi kada majka kopa četiri sina ili kada se iz grobnice ekshumira ubijena trudnica. Sve ostalo je politizacija, izbjegavanje suočavanja sa istinom i vrijeđanje žrtava i njihovih porodica. Ovako, nažalost, ostaje gorak okus i osjećaj da se Rusija potpuno javno i otvoreno stavila samo na stranu bosanskih pravoslavaca. U ovoj zemlji svi dobronamjerni gosti su dobrodošli. Ali, svi gosti bi trebali iskazati poštovanje prema domaćinima, što se u ovom slučaju nije desilo, istakao je Salkić.

Potpredsjednik Salkić kazao je i kako je izostavljanje državnih simbola prilikom posjete u Banja Luci ružna poruka prema državi Bosni i Hercegovini, a nazivanje saradnje jednog bosanskohercegovačkog entiteta i Rusije „međudržavnom“, je najveći oblik nepoštovanja države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma.

– Zbog svega, ostaje nam da sumnjamo da je ovo bila smišljena posjeta radi daljnjeg podizanja tenzija i davanja podrške politici Milorada Dodika, izjavio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.
Bportal.ba