IAKO VAM SE ČINI DA JE VRIJEM LIJEPO| Meteorolozi kažu drugačije: Pogledajte šta nas čeka u narednim danima…

Meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su vremensku prognozu za predstojeće dvije sedmice

Umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme preovladavat će do kraja sedmice u Bosni i Hercegovini. Prije podne u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni moguća je magla ili niska oblačnost. U centralnim i sjevernim područjima Bosne u jutarnjim satima očekuje se mraz, a u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Jutarnje temperature zraka kretat će se između -5 °C i 1 °C u Bosni, a u Hercegovini do 7 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni imat će vrijednosti od 2 °C do 8 °C, a u Hercegovini do 12 °C.

U ponedjeljak i utorak (29. i 30. januar) zadržat će se suho i stabilno vrijeme. Od srijede (31.01.), pa do kraja prognoziranog perioda prema sinoptičkim kartama očekuje se nestabilno vrijeme sa snijegom i susnježicom u Bosni i kišom u Hecegovini. Temperature zraka bit će niže u odnosu na posljednju sedmicu januara.

Maksimalne temperature kretat će se između -2°C i 3 °C u Bosni, a u Hercegovini do 5°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

OPĆE INFORMACIJE BIHAMK

Stanje na cestama 22. 01. 2018. u 18 : 00 sati

Pojačan oprez savjetujemo u višim planinskim predjelima, zbog moguće poledice na kolovozu. Pažnju skrećemo i na dionice na mostovima, vijaduktima, kao i prilazima tunelima. Ugaženog snijega mjestimično ima na putnom pravcu Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, dok su na dionici Mostar-Posušje-Tomislavgrad učestali jaki udari vjetra. Na sitnije odrone zemlje ili kamenja upozoravamo u usjecima i preko planinskih prevoja. Frekvencija saobraćaja na većini putnih pravaca je pojačanog intenziteta. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom.

Izmjenjen je i režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta.

Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

N1