I DALJE BLOKIRAN SAOBRAĆAJ: Pogledajte do kad će borci držati Federaciju u blokadi…

Bivši borci iz svih dijelova FBiH blokirali su danas nekoliko magistralnih puteva u ovom bh. entitetu.

U prekidu je odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), petlja Šićki Brod (Tuzla), petlja Blatuša (Zenica) i Kobilja glava (M-18 Sarajevo-Vogošća).

Blokadom petlje do daljnjeg je blokiran zapadni ulaz u Tuzlu te pravci prema Lukavcu, Sarajevu i Orašju na tom dijelu magistrale.

U blokadi učestvuju bivši borci iz Tuzlanskog kantona, kao i iz Zvornika i okolnih mjesta, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona vozila usmjeravaju alternativnim pravcima.

Učesnici blokade ne žele razgovarati s novinarima, a u pismenom obraćanju javnosti poručuju da neće pregovarati s policijom.

“Naš vođa i smjernice su tri tačke. One nas predstavljaju i njihovo ispunjenje naši su pregovori. Bešćutnost i bahatost političara iz Parlamenta ogledao se najbolje na našim prošlim protestima ispred te kuće srama, kada je iz svih krajeva došlo 1.200 boraca.

Neki su putovali i po šest sati, bez feninga u džepu. Bagra unutra sjedi, šupljira u toplom, ispija kafe i ide na ručak, a 1.200 boraca i radnice gračaničke ‘Fortune’ stoje ispred na zehmeriji. Oni ne jedu, ne piju kafe i čajeve i gledaju preko ramena policajaca i tako do 23 sata, da bi saznali da su političari, od kojih je većina rat provela sita i u toplom, glasali protiv onog što traže, a protiv zahtjeva nijednog argumenta (…). Mogli bi se pokajati što nisu usvojili zahtjeve dok smo im cvokotali ispod pendžera. Od uhljupa u Sarajevu zahtijevamo realizaciju naša tri zahtjeva i nikom nećemo dati da manipuliše borcima”, navodi se, između ostalog, u pismenom obraćanju.

Osim zastava Bosne i Hercegovine i Armije Republike BiH, učesnici blokade nose bedževe i transparente s likom Sulejmana Fejzića Fejze, bivšeg oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je vršio intenzivne pripreme za današnji protest, a prije nekoliko dana preminuo je u 52. godini života.

Bivši borci osim petlje u Šićkom Brodu, blokirali su raskrsnicu magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, magistralni put M-17 Žepće-Zenica u mjestu Donja Golubinja, planinski prevoj Ivan na putu Sarajevo-Konjic, petlju Blatuša kod Zenice i magistralu M-18 Sarajevo-Vogošća u naselju Kobilja glava.

N1