HRVATSKA JAVNOST JE U ŠOKU: Pogledajte šta je Kolinda izjavila nakon što je obišla stratište Bošnjaka u Ahmićima…

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, nakon posjete Ahmićima i Križančevom Selu kod Viteza, koju je obavila mimo zvaničnog protokola, poručila je da takva mjesta voli obilaziti u tišini s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta volim odlaziti u tišini. Jednostavno se pokloniti žrtvama, razmišljati o prošlosti, ali prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi i gledati u budućnost. U budućnost dobrih odnosa, ne samo između Hrvata i Bošnjaka nego svih naroda i građana ovdje ne samo u Središnjoj Bosni već i u BiH”, izjavila je Grabar-Kitarović tokom posjete Srednjoj Bosni.

Zadovoljna je, kako je kazala, posjetom BiH.

“Mislim da smo juče u Sarajevu imali dobre, kvalitetne, svakako iznimno otvorene razgovore i moramo nastaviti razgovarati, jer dijalog je jedini način kako se mogu riješiti bilo kakva otvorena pitanja”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Posjetom Srednjoj Bosni željela je saznati kako se danas živi na ovom području, koji su izazovi, ali i čuti priče o uspjehu i napretku ovog dijela BiH.

“Ovdje redovito dolazim i vidi se napredak, ali isto tako osjetno je da i ovi krajevi kao i cijela BiH i Hrvatska pate od odlaska ljudi, posebno mladih. Zato je na nama da stvorimo uslove da se otvaraju nova radna mjesta, da se stvore oni socijalni i društveni uvjeti koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje”, istakla je hrvatska predsjednica.

Upitana da prokomentariše s kakvom porukom dolazi Hrvatima u ovom dijelu BiH, Grabar-Kitarović je kazala:

“Hrvatska je uz vas, ne samo u smislu političkih prava, konstitutivnosti hrvatskog naroda i njihove jednakopravnosti sa ostala dva naroda i svim ostalim bh. građanima već držim da Hrvatska mora ulagati u ova područja, bez obzira na nacionalnost”.

aa.com.tr