Hrvatska Bosni: Bakire, sada smo se zabrinuli, ovo je vaša budućnost!

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić ocijenio je zabrinjavajućim za budućnost BiH izjave bošnjačkog čelnika Bakira Izetbegovića koji, po njegovim tvrdnjama, osporava ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako sumnja da će za njegovu SDA biti prihvatljivi prijedlozi HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona kojim se traži da Hrvati mogu birati svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda te je najavio da će bošnjačke stranke zagovarati “građanski model”.

Najavio je kako će u suprotnom, ukoliko se nastavi insistirati na promjenama Izbornog zakona i blokade uspostave vlasti u Federaciji, bošnjačke stranke na izborima 2022. “razbiti takvu blokadu”.

“Ako je za nekoga ko sudjeluje u odlukama o sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nacionalna ravnopravnost i pravo na legitimno zastupanje previsoko postavljena ljestvica odnosno neprihvatljivo, ja sam ozbiljno zabrinut za funkcioniranje i budućnost države BiH”, rekao je Ljubić kako ga u četvrtak prenose mediji u Mostaru.

Pojasnio je kako prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora nisu u koliziji sa stajalištima Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, kako je to sugerisao Bakir Izetbegović. “Naprotiv, apsolutno su u suglasju sa stajalištima Evropske komisije”, tvrdi Ljubić.
Pojasnio je kako je u izvješću Evropska komisija navela upravo odluku Ustavnoga suda BiH u predmetu kojega je on pokrenuo i po kojem je potrebno osigurati legitimno političko predstavljanje tri naroda.

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je nedavno od parlamenta objašnjenje zašto nisu provedene izmjene Izbornog zakona BiH po presudi Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića, nakon što su poništene odredbe toga zakona kojim se definira način izbora gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH, oko čega postoje različita stajališta hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

O tome kako primijeniti izborni zakon posve različite prijedloge imaju većinske hrvatske i bošnjačke stranke. Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH traže da izaslanike u hrvatskom klubu Doma naroda biraju pripadnici toga naroda, dok bošnjačke stranke zagovaraju ukidanje ili smanjivanje uloge ovog gornjeg, nacionalnog doma Federalnog parlamenta.