HRVAT (70) ZAPOSLIO MLADIĆA IZ BOSNE a onda mu je došao jedne noći i htio da ga siluje. Onda mu je…

Mladić iz Bosne i Hercegovine (identitet poznat redakciji), koji je godinama bio nezaposlen, javio se na oglas na Facebook, u kojem se tražio radnik na farmi u Slavonskom Šamcu, ne sluteći da će tamo preživjeti pakao. Kako saznajemo, 70-godišnji poslodavac (identitet poznat redakciji) ponudio je mladiću plaću od 1.200 eura, a iste noći ga je pokušao silovati u kući, provalivši u prostoriju u kojoj je mladić spavao.

Bolesne poruke
Na jednoj zatvorenoj Facebook grupi objavljene su morbidne poruke koje je pohotni starac razmjenjivao s nesretnim mladićem, koji je bio prinuđen vratiti se kući već idućeg dana, jer ono što je tamo doživio, nije imalo nikakve veze sa poslovima na imanju. Iz jezivih poruka dalo se zaključiti kako pohotni starac strahuje da se mladić nije kome povjerio kod kuće u BiH te se pravdao kako ga je samo htio pomilovati.
Čak je mladića uvjeravao da spavaju zajedno te da se neće ništa desiti nego samo da prebaci ruku preko njega, a ukoliko neko bude dolazio, on će se odmaknuti. Uznemireni mladić uporno je odbijao starca, koji mu je na kraju razgovora rekao da ga voli te ga je moli da mu oprosti. Slučaj se, vjerovatno, nikad ne bi otkrio da nije bilo savjesnih građana, koji su javno obznanili bolesne poruke kako bi upozorili sve da ne nasjedaju tako lako na oglase o poslovima u inozemstvu.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj kad su državljani BiH u drugim zemljama, idući trbuhom za kruhom, nasamareni, zlostavljani, izrabljivani. Bosanskohercegovačkoj javnosti dobro je poznat nemilosrdni robovlasnik Milivoj Utrobičić (45), zvani Mile Mesar, koji je na svom imanju u Hrvatskoj držao kao roba Travničanina Dževada Zahirovića (44).
Uspio pobjeći
Utrobičić je preko svoje poznanice i bh. državljanke Ružice R. tražio da mu nađe nekoga ko bi ilegalno radio na imanju. Ona je pronašla nesretnog Zahirovića, koji je tada bio u teškoj finansijskoj situaciji. Ružica R. obećala je Dževadu smještaj i hranu te plaću od 1.500 KM.
Mile je uzeo pasoš Dževadu, koji je odmah počeo s teškim poljoprivrednim radovima. Kad je shvatio da je nasamaren, zatražio je dozvolu da posjeti rodbinu u Travniku, želeći tako pobjeći. Tad mu je Milivoj zaprijetio, ali je Dževad ipak uspio pobjeći te pješice i stopirajući doći do Graničnog prijelaza Kamensko, gdje je sve ispričao policiji.
Čekićem mu polomili zube i prste
O jezivoj sudbini mladića iz Velike Kladuše Rasima Ćufurovića dugo su pisali svi mediji u regionu. Rasim je bio žrtva Petra Velića (59) i trojice njegovih sinova iz Draganića kod Karlovca, koji su ga na svom imanju držali poput roba i zlostavljali ga. Rasim je uspio pobjeći i s teškim povredama završio je u bolnici u Karlovcu. Polomili su mu rebra, lice mu je bilo deformirano od batina, izbili su mu zube te čekićem polomili nokte.
Avaz