H&M POVUKAO SVE DJEČIJE ČARAPE IZ PRODAJE: Na njima napisana riječ “Allah”!?

Švedski brand odjeće H&M uputio je zvanično izvinjenje zbog toga što se natpis koji podsjeća na riječ «Allah» napisanu na arapskom jeziku pojavio na dječijim čarapama, javljaju lokalni mediji.

Šablon na ovom komadu odjeće izazvao je reakcije kupaca u zemlji, javio je švedski državni radio SVT.

Na čarapi je inače nacrtan radnik s bušilicom, u stilu Lego figurica, a sporan je trag koji na ovom modelu ostavlja bušilica, kako možete pogledati na fotografiji.

U izjavi za javnost, H&M tvrdi da nisu koristili riječ «Allah» u izradi ovih čarapica, ali su se svejedno izvinili zbog sličnosti!?

Kompanija je također objavila da su sve čarape povučene s tržišta.

Podsjetimo, 8. januara, ista kompanija je također uputila izvinjenje zbog jedne online reklame koja je ocijenjena rasističkom, a u kojoj se pojavio crni dječak kao maneken za duksericu, uz poruku «Coolest monkey in the jungle» (Majmun koji je najviše cool u džungli).

Uprava ove modne marke je ipak odlučila da povuče iz prodaje sporne čarape pošto se reakcija javnosti proširila za kratko vrijeme

Nakon rasističkog skandala sa crnim dječakom i majicom “najkul majmun”, poznati svjetski brend H&M na udaru je novih kritika. Na čarapama je primijećen pozdrav Allahu.

Švedski modni gigant primoran je da povuče čitavu seriju dječijih muških čarapa sa lego motivima, jer je nekoliko mušterija primijetilo da dio dizajna veoma podsjeća na arapski natpis “Allah” – piše B92.

Naime, kako prenosi Russia Today pisanje švedskih medija, na dječijim čarapama je lik lego figure, radnika s kacigom, koja u ruci drži betonsku bušilicu. Dio koji je sporan je “trag” rada te bušilice koji, ako se pogleda naopačke, veoma podsjeća na arapsku riječ Allah.

Iako iz H&M-a kažu da je riječ o pukoj koincidenciji, uprava ove modne marke je ipak odlučila da povuče iz prodaje sporne čarape pošto se reakcija javnosti proširila za kratko vrijeme.

Ovaj najnoviji incident dolazi svega par nedjelja od velikog skandala koji je u svjetskoj javnosti izazvala kampanja za novu dječiju liniju garderobe, na kojoj je crni dječak koji nosi majicu s natpisom “najjkul majmun u džungli”.

Ta kampanja, koja se našla i na bilbordima širom svijeta, izazvala je oštre reakcije i optužbe H&M-a za rasizam. Među nekim kritikama su bile i prijetnje da će doći do bojkotovanja tog brenda, a neke radnje H&M-a u Južnoj Africi su čak bile i polupane.

doznajemo.com/depo.ba