HITAN APEL BORCIMA KOJI SU BLOKIRALI PUTEVE

Borci koji sa pravom traže ispunjenje svojih zahtjeva, već dugi niz godina, to rade u situaciji koju su stvorili a u kojoj ugrožavaju direktno putnike u automobilima, koji su potpuno zarobljeni već više od 10 sati. U protivzakonitoj blokadi, kako kaže premijer Novalić, ugroženi su svi kao i osnovno pravo građana a to je sloboda.

‘Situacija u kojoj su ugroženi građani, bez hrane, vode, na cesti i na minusu je nedopustiva. Putnici, djeca, majke, stari i bolesni nisu u situaciji da se vratenazad, odakle god su pošli’, kaže Novalić.

Sa druge strane, tu su poslodavci koji podržavaju borce, ali su im na ovaj način, tj. blokadom, paralizovali poslove. Od tih poslova se plaćaju porezi i doprinosi od koji dio ide i za boračku populaciju.

Ovom prilikom i HAYAT apeluje na ispunjenje zahtjeva boračke populacije ali i na borce da odblokiraju puteve zbog svih navedenih razloga.

Hayat.ba

Blokirani putevi Žepče-Zenica, Sarajevo-Konjic, Maglaj-Doboj

Ratni veterani s područja Federacije Bosne i Hercegovine blokirali su jutros nekoliko najznačajnijih putnih pravaca na području ovog bh. entiteta.

Zbog protesta građana, u prekidu je odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše na putnom pravcu Maglaj-Doboj, na magistralnom putu M-17 u mjestu Donja Golubinja na putnom pravcu Žepče-Zenica, kao i na planinskom prevoju Ivan na dionici M-17 Sarajevo-Konjic, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Kako javlja reporter AA iz Tuzle, više stotina pripadnika boračke populacije blokiralo je Šićku petlju na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu.

Ratni veterani nose zastave BiH i nekadašnje Republike BiH. Oni su na nadvožnjaku okačili transparent “Svi smo mi Fejza”, u znak sjećanja na kolegu koji je preminuo u siromaštvu.

Na mjestu događaja su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, koji nisu intervenisali. Blokada prometne petlje izazvala je saobraćajni kolaps.

Više boračkih udruženja najavilo je blokadu saobraćajnica, graničnih prelaza i proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH ukoliko Predstavnički dom FBiH do 28. februara ne zakaže sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima.

Oni su u svojim zahtjevima do sada tražili borački registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja.
N1