HEMOTERAPIJA I ZRAČENJE NISU POMOGLI: Popularni bh. pjevač tek nakon operacije se osjeća OK…

Poznatom bh. pjevaču Feridu Avdiću (58) prije izvjesnog vremena dijagnosticiran je karcinom debelog crijeva! Skoro dva mjeseca bio je podvrgnut kemoterapijama i zračenju. No, iako su prve prognoze bile ohrabrujuće Ferid se ipak hitno morao operisati u desetom mjesecu prošle godine.

Avdića je operisao doktor Jusuf Šabanović, i zahvat je prošao uspješno. Iako je operacija bila izuzetno teška, popularni pjevač je sve dobro podnio.

Kako je Avdić izjavio za sarajevski “Dnevni avaz”, postoperativni period je bio bez komplikacija i danas se dobro osjeća, nalazi su OK, a vratio se i nastupima.

– Sve je prošlo u najboljem redu, nakon operacije se, hvala Bogu, osjećam dobro. Na kontrolu idem svakih šest mjeseci, a naredna je zakazana za april – izjavio je Avdić.

Dodaje da misli kako je najvažnije to da su doktori na vrijeme otkrili bolest i da nije izgubio snagu za borbu.

– Nisam se uplašio, bez straha sam prihvatio i ovo iskušenje. S obzirom na to da sam svašta u životu prošao, dobio sam neku dodatnu snagu da se i s ovim izborim. Sreća, pored mene je bila porodica, djeca i unuci. Osim članova porodice, tu su bili i prijatelji koji su se javljali i zvali da pitaju kako sam – navodi Avdić. Kada je utvrđena dijagnoza – u rasponu od jedan do četiri, stadij njegovog oboljenja je jedan na dva.

BIO POZITIVAN. On smatra da su volja za životom i vjera u bolje sutra, bile jedan od ključnih faktora oporavka.

– Bio sam uvijek pozitivan, a taj me duh održao i u teškom periodu kada sam se borio s bolešću. Dok sam ležao u bolnici, davao sam nadu i drugim bolesnicima, širio pozitivnu energiju. Vjerujte da je pozitivan duh 50 posto napretka u vremenu borbe s bolešću – ističe pjevač.

“Kada su mi kazali koja bolest je u pitanju nisam se uopće uplašio. Od onog momenta kada mi je rečeno gledao sam pozitivniju stranu svega…”

Iako je samo mjesec nakon operacije zapjevao, Avdić je, kako priznaje, svjestan da više nije u snazi kao što je bio nekada i da se mora čuvati.

– Uvijek sam cijenio život, ali nakon operacije pazim se duplo više. Život kao život ide dalje, ali kada se suočite s teškom bolešću, postanete svjesni da nikada više neće biti kako je bilo. Ali, hvala Bogu da postoje doktori i nada u bolje sutra. Ljudi moraju da ispituju sebe, slušaju organizam, da ne pretjeruju ni u čemu. Onda, jednostavno, shvatite da ste najpreči sebi – smatra Avdić.

GENETIKA, STRES…  “Iako sam vrijeme provodio u prirodi, na svježem zraku, planinario, ipak se desilo. Kada sam se raspitivao kod doktora, potvrdili su mi da dosta ima i do genetskih predispozicija. Onda ima tu stresa, sekiracije, osjetljivosti… Čovjek misli meni se to ne može desiti, ali nikad se ne zna šta nas sutra čeka. Svako od nas ima slabost za koju ne znamo kad nas može sustići – objašnjava Avdić.

doznajemo.com