HAOS NA KOSOVU: Uhapšen Marko Ðurić, Vučić pozvao telefonom Putina…

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su popodne, nešto poslije 17.30 sati, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića i njegovog saradnika Željka Jovića, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u povodu tog događaja sazvao je za 19.30 sati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ðurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gdje je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kako su građani Kosovske Mitrovice pokušali da spriječe ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Ðurića. Kako RTS saznaje, Marko Đurić će poslije izvođenja pred prekršajnog sudiju u Prištini biti protjeran u centralnu Srbiju preko Merdara.

Đurić je uhapšen jer Vlada Kosova nije dala dozvolu da prisustvuje debati o dijalogu na Kosovu. Još se ne zna kako je ušao na teritoriji Kosova s obzirom da nije imao dozvolu za ulazak, piše Anadolija.

Policija je koristila šok bombe i suzavac kako bi ušla u Tužilaštvo.

Đurić je dovezen u Prištinu gdje su zatvorene glavne ulice i gdje je evidentno veliko prisustvo sigurnosnih snaga. Građani u Prištini su se okupili i dočekali ga zvizducima.

Generalni sekretar srbijanskog predsjednika Nikola Selaković, kako piše Kurir, nije uhapšen i nalazi se u zgradi općine u Kosovskoj Mitrovici gdje se okupljaju srpski političari.

Ðurić i Selaković stigli su nešto prije 17 sati u Kosovsku Mitrovicu. Ranije je iz Prištine bilo saopćeno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova, zbog izjava kojima unose nestabilnost. Aleksandar Vučić je na tu vijest prošle sedmice rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. Njih dvojicu je ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Kako javljaju Novosti, zbog situacije na Kosovu i privođenja Marka Đurića u toku je telefonski razgovor predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

faktor.ba