HAOS NA BLOKIRANIM PUTEVIMA: Pokušan proboj kolone u dva grada, borci spriječili prolaz…

U nekoliko gradova od jutros su zbog protesta boraca blokirane saobraćajnice, zbog čega su nastale kilometarske kolone, a oni koji su putovali ili se vraćali iz Zenice, Tuzle, Sarajeva ili Mostara, ostali su zaglavljeni.

“Situacija je posebno alarmantna jer se u automobilima nalaze i djeca, a temperatura je ispod nule”, prenosi Srna.

Blokada traje cijeli dan, a niko od nadležnih nije se obratio borcima. U više navrata pokušan je proboj kolone u Zenici i Tuzli, ali su borci spriječili prolaz.

Borci koji protestuju naložili su vatre i pokušavaju da se ugriju, a mještani su im donijeli deke.

Saobraćanje je u prekidu na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, u mjestu Donja Golubinja kod Žepča, putu Sarajevo-Konjic, na petlji Šićki Brod u Tuzli, petlji Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu.

Na ulazu u tunel na Ivan-sedlu okupilo se 300 demobilisanih boraca, a tu su i relativno jake policijske snage, koje za sada samo nadgledaju proteste.

Borci u FBiH traže da bude utvrđen borački dodatak i uspostavljen tačan registar boraca.

Građani promrzli u kolonama: Borci i dalje saobraćajnice drže blokiranim

Širom Bosne i Hercegovine odvijaju se protesti demobiliziranih boraca Armije RBiH i HVO-a.

Zbog protesta boraca još uvijek je u prekidu odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, na dionici M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petljama Šićki brod (Tuzla) i Blatuša (Zenica), kao i na Vogošćanskoj petlji (Sarajevo).

Na prevoju Ivan borci su stablom blokirali saobraćaj, a protesti su još i u Jablanici, Jajcu itd.

U kolonama automobila već satima sjede promrzli, gladni i žedni građani među kojima ima i djece. Temperatura zraka vani je trenutno -10 stepeni.

Na nekim mjestima vozači su pokušali probiti barikade, ali im borci nisu dozvolili.

Promrznuti borci su u međuvremenu i zapalili logorske vatre kako bi se ugrijali.

Pripadnici MUP-ova osiguravaju proteste demobiliziranih boraca koji su najavili da će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH, odnosno traže ukidanje boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra. U toku su pregovori boraca sa policijom.

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je apel nezadovoljnim borcima i radnicima da probleme i opravdane zahtjeve koje imaju, rješavaju sa i u institucijama sistema koje su im uzrokovale probleme zbog kojih je njihov status neriješen.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju obespravljene borce i radnike da svoje opravdane proteste organiziraju na način da blokiraju rad institucija koje su im onemogućile ostvarivanje njihovih zakonima zagarantiranih prava, a ne javnih saobraćajnica.

Zbog blokade saobraćaja na više lokacija u Bosni i Hercegovini došlo je do značajnih kašnjenja autobuskih linija Centrotransa u gradskom, međugradskom ali i međunarodnom saobraćaju.

“Molimo putnike za strpljenje i razumijevanje, te da svoja putovanja planiraju u skladu sa trenutnim stanjem u saobraćaju.

Nadamo se da će se stanje na putevima stabilizirati i da će u što kraćem roku svi polasci Centrotransa nastaviti sa redovnim odvijanjem redova vožnje”, navodi se u saopćenju Centrotransa.

radiosarajevo.ba