HAOS NA BLISKOM ISTOKU| Turska počela sa granatiranjem: Pogledajte koju će državu napasti velikom brojem vojnika…

Turska je intenzivirala granatiranje kurdskih milicija na sjeveru Sirije, a Ankara kaže da se radi o početku ofanzive kojom ih planira otjerati iz tog područja, prenosi BBC.

Snage sirijskih Kurda YPG objavile su da je tokom noći s druge strane granice na njih ispaljeno 70 granata.

Turska već mjesecima prijeti da će protjerati YPG iz regije Afrin koju Kurdi nadziru od 2012., smatrajući ih teroristima.

Sirija je upozorila Ankaru da ne ulazi na njenu teritoriju, prijeteći da će oboriti turske avione.

“Granatiranje je zapravo početak operacije”, rekao je turski ministar obrane Nurettin Canikli, dodajući da turski vojnici zasad nisu prešli granicu.

Turska rasporedila komandose na granici sa Sirijom

Jedinice turskih komandosa raspoređene su danas u pograničnoj provinciji Hatay na jugu Turske uoči moguće vojne akcije protiv terorističke organizacije PYD/PKK u Afrinu, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Komandosi koji su doputovali u pogranično područje u deset autobusa, raspoređeni su u jedinice smještene duž granice sa Sirijom. Podignuti su i novi vojni kampovi u naseljima Hassa i Kirkhan.

Građani naselja u Hatayu su okačili turske zastave na krovove kuća u znak podrške oružanim snagama.

S druge strane, jedinice ruske vojne policije raspoređene u sirijskom Afrinu počele su danas popodne povlačenje iz te regije uoči najavljene ofanzive turske vojske na pripadnike terorističke organizacije PYD/PKK.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turske armijski general Hulusi Akar i šef turske obavještajne službe Hakan Fidan boravili su jučer u posjeti Moskvi gdje ih je primio vrhovni zapovjednik ruske vojske generalo Valeri Gerasimov.

Turske oružane snage (TSK) granatirale su danas položaje terorističke organizacije PYD/PKK na sjeverozapadu Sirije.

PYD je sirijski ogranak PKK-a koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

U oružanoj terorističkoj kampanji koju PKK vodi protiv turske države od osamdesetih godina ubijeno je oko 40 hiljada ljudi.

Turska je nedavno najavila vojnu akciju u Afrinu, na sjeverozapadu Sirije, u regiji koja graniči sa turskim pokrajinama Hatay i Kilis. Radi se o regiji koju su snage sirijskog režima Bashara al-Assada bez borbe predale pod kontrolu terorističke organizacije PYD/PKK, a u regiji se trenutno nalazi između osam i deset hiljada terorista.