HALID GENJAC NAPUSTIO SJEDNICU DOMA NARODA: Predsjednica ruskog parlamenta je zloupotrijebila naše gostoprimstvo…

Delegat Halid Genjac napustio je sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za vrijeme obraćanja predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Ivanovne Matvijenko, poručivši nakon toga za Klix.ba da je ruska zvaničnica zloupotrijebila gostoprimstvo i govornicu Doma naroda.

“Današnja sjednica bila je prilika da politička predstavnica Rusije, odnosno jednog tijela zakonodavne vlasti u Rusiji, prilikom obraćanja u visokom domu Parlamentarne skupštine BiH govori o uzajamnom uvažavanju dvije države, o unapređenju saradnje, o saradnji na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta, o unapređenju sigurnosne, ekonomske i svake druge saradnje”, kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, to bi bilo primjereno i to je bilo očekivano.

“Umjesto toga je zloupotrijebljena govornica Doma naroda i gostoprimstvo Doma naroda. Gospođa Matvijenko je govorila o vanjskoj politici SAD-a, što je potpuno neprimjereno za ovu priliku, karakterišući tu politiku na razne načine, uglavnom neprimjerene. Govorila je o nasilnom ulasku Crne Gore u NATO, navodeći da je protiv toga, navodno, više od 50 posto stanovništva Crne Gore. Ono što je posebno neprimjereno i nedopustivo – direktno se miješala u unutarnja pitanja BiH, govoreći o pozicijama Ustavnog suda, Tužilaštva i tako dalje”, istakao je Genjac za Klix.ba.

Genjac je, prema ličnom priznanju, očekivao da govor poprimi primjereniji tok, te je zbog toga ostao u početku njenog obraćanja.

“Kad sam vidio koje su to sve kvalifikacije, ja sam napustio tu sjednicu. Naravno, čujem da je bilo još neprimjerenijih kvalifikacija, kao što je nazivanje agresije na Bosnu i Hercegovinu građanskim ratom. Mislim da je šteta što Matvijenko nije iskoristila ovu priliku da zaista na jedan dobronamjeran i koristan način iskoristi ovo obraćanje”, kazao je Genjac.

Napomenuo je da je napuštanje sjednice bio njegov individualni čin.

“Nismo se ništa o tome dogovarali. U trenutku kad sam ja izašao nije bilo dovoljno kvoruma u sali, jer nije bio dovoljan broj delegata u Klubu Bošnjaka. Imajući u vidu činjenicu šta je sve rečeno, ja sam po svom ličnom osjećanju i raspoloženju napustio sjednicu. Mi ćemo djelovati i kao Dom naroda, i kao Klub Bošnjaka, instrumentima koji su nam na raspolaganju; odgovarajućim diplomatskim kanalima, upozorenjima, izjavama. Mi ćemo, onim što nam bude na raspolaganju, upozoriti da je ovo nedopustivo i okvalificirati na pravi način”, zaključio je Genjac.

Klix