GRAĐANI NADMUDRILI BORCE: Iako je Tuzlanski kanton blokiran, pogledajte kako su se vozači snašli…

Zbog protesta demobiliziranih pripadnika Armije RBiH najmnogoljudniji kanton Federacije BiH nalazi se u blokadi.

Ne potpunoj, ali kilometarske kolone iz pravca Srebrenika sugeriraju da se saobraćaj u Tuzlanskom kantonu odvija otežano.

Borci, koje smo posjetili večeras na petlji, govore kako će prenoćiti na toj lokaciji tako da će blokada saobraćaja trajati i sutra. Već su razapeti šatori, a borci će vjerovatno noć provesti i u autobusima s kojim su došli u Tuzli iz raznih krajeva sjeveroistočne Bosne.

Vozači su prinuđeni da koriste alternativne pravce. Put prema Međunarodnom aerodoromu Tuzla je prohodan, kao i put Tuzla – Živinice preko naselja Husino.

Za Lukavac, Gračanicu i Doboj se saobraća alternativnim pravcem preko Bokavića, a tim putem moguće je doći i do Srebrenika.

Borci Armije RBiH i sutra će nastaviti proteste u Tuzli

Nekoliko stotina bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine sa područja Tuzlanskog kantona još uvijek se nalazi na petlji Šićki Brod, koja je u cjelodnevnoj blokadi. Tokom dana propuštana su samo vozila hitne pomoći i policije.

Promrzli i gladni borci ponovili su još jednom da od Vlade Federacije BiH traže da se konačno objavi jedinstveni registar boraca Armije RBiH i HVO–a, zabrane finasiranja boračkih organizacija i na koncu uvede borački dodatak za demobilisane borce.

Naglasili su i to da pripadnici tzv. Vojske RS primaju borački dodatak te su upitali nadležne zašto su borci Armije RBiH oštećeni i po ovom osnovu te zašto za njih nema novca u budžetu.

Uprkos veoma niskoj temperaturi, tuzlanski borci su najavili da će i tokom noći ostati na petlji Šićki Brod, a svoju borbu, kako su nam rekli, nastavit će i sutra.

Avaz