GASE CIGARE PO NJIMA, SILUJU, TUKU: Jeziva ispovijest žena čiji životi su bukvalno pakao…

Nesretne žene koje rade kao kućne pomoćnice u zemljama u Azije i Bliskom Istoku odlučile su da podijele jezive priče o zlostavljanju koje su trpjele od svojih poslodavaca.

Jedna od njih je Suzi, čije je pravo ime Tutik Lestari Ningiš, koja je otkrila kako ju je gazdarica stalno tukla i da se situacija pogoršala kada joj je zaprijetila da će joj ubiti cijelu porodicu u Indoneziji.

“Prvi put me je udarila na dan isplate. Rekla mi je da se potpišem na listu hartije, a ja sam je upitala: “Zašto da potpišem kad nisam dobila novac?”. Posle toga me je udarila”, priča Suzi (30).

Ona je skoro godinu dana radila u Hongkongu, kod Lau Uan Tung, koja joj je prijetila, tukla je i zaključavala.

“Dozvoljavala mi je da spavam samo od šest do deset sati ujutro. Toalet sam mogla da koristim samo tri puta dnevno, nisam imala nijedan slobodan dan. Ništa mi nije dozvoljavala”, otkriva ova nesretna devojka.

Dodaje da joj je gazdarica prijetila ubistvom cijele porodice.

“Govorila je: “Ako mi budeš odgovarala ili pokušala da odeš, naći ću načina da ubijem i tebe i tvoju porodicu”. Bila sam prestravljena. Trpjela sam batine, nadajući se da me neće ubiti, zato što imam malog sina”.

Suzi kaže da je to bio njen prvi posao u Hongkongu, da nije ništa znala, čak ni da koristi telefon.

“Mnogo sam je mrzila, ali nisam znala kako da se izborim za sebe”, dodaje.

Uspjela je da pobjegne iz kandži te odrvratne žene kada ju je potražila njena porodica iz Indonezije. Vratila se kući, ali nije prijavila gazdaricu, jer se plašila njenih pretnji.

A onda je saznala da je druga pomoćnica, Ervijana, koja je radila kod iste žene, završila u bolnici poslije sedam meseci zlostavljanja.

“Odmah sam odlučila da iznesem u javnost sve što mi se dogodilo. Da to nisam učinila, posle mene bi nastavila da zlostavlja i druge žene. Nisam željela da još neko bude primoran da trpi ono što sam ja trpjela”.

Suzi i Ervijana su svjedočile protiv gazdarice koja je proglašena krivom po 18 tačaka optužnice, uključujući i nanošenje teških tjelesnih povreda, lišavanje slobode i zastrašivanje. Osuđena je na šest godina zatvora.

Ove dvije žene nisu jedine. Sličnu sudbinu doživjelo je mnogo kućnih pomoćnica iz čitave Azije.

“Gazdarica je lupala mojom glavom o zid i polivala me vrelom vodom. Spaljivala mi je kožu cigaretama. Govorila je da je to kazna za moje grijehe”, rekla je Bet (20) sa Filipina.

Bet je sestra prodala jednom paru u Manili kada je imala deset godina. Svakodnevno je radila od četiri ujutro do kasno uvečer. Čistila je i čuvala njihovo malo dijete, ali nije primala platu. Gazdarica ju je često tukla štapom, šerpama i tiganjima, a kad su bile same, gasila je cigarete na njenom tijelu. Bet je sedam godina bila zatočena u kući, a onda je uspjela da pobjegne. Sve do tada nikada nije išla u školu, gledala televiziju, niti slušala muziku.

“Uzeo je viljušku koju je zagrijao na šporetu i stavio mi je na šaku. Pritisnuo ju je jako uz moju ruku… Čudno… Kao da je u njega ušao đavo”, ispričala je ona o ponašanju svog poslodavca.

Sritak je otišla iz sela zato što je porodica bila toliko siromašna da nisu imali šta da jedu. Radila je od šest ujutro do ponoći. Oduzeli su joj pasoš i nije smjela da razgovara s porodicom i nepoznatima. Kaže da ju je poslodavac tukao – jednom i gvozdenom šipkom. Optužio ju je da krade i sipao vrelu vodu na nju. Ima više od 20 ožiljaka, uključujući i dugačku brazgotinu na licu.

Anis (26) iz Indonezije, zlostavljana u Hongkongu. Pet dana nakon što je počela da radi u porodici, njihov pas se probudio i razbjesneo vlasnicu. Odvukla je Anis u kuhinju i zgrabila kasapski nož. Anis se istrgla, ali joj je tetiva na domalom prstu presječena, a kost slomljena. Pobjegla je uz pomoć pripadnika obezbjeđenja u zgradi i još jedne kućne pomoćnice.

Meri Grejs (35) sa Filipina, zlostavljana u Maleziji.

“Vlasnik agencije je tako zao. Rekao mi je: “J*bi se kučko. Tvoja porodica i tvoj mali sin će umreti”. Onda mi je bacio šoljicu s kafom u lice”.

Meri Grejs je bio potreban novac za školarinu i da prehrani porodicu. Radila je na dva mjesta, ali je uvek bila gladna. Jednom se čak onesvjestila dok je kupovala namirnice, piše B92.

Probudila se u kolima hitne pomoći i shvatila da se bolničar koji je bio sa njom seksualno iživljava na njoj. Pokušala je da prijavi napad u bolnici, ali joj je sestra rekla da ćuti. Napustila je Maleziju praznih džepova.

Avaz