FDS ukinuo drugu smjenu i prepolovio proizvodnju cigareta!

Zbog jačanja crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda, Fabrika duhana Sarajevo (FDS) bila je primorana da zbog neisplativosti smanji svoje proizvodne kapacitete, saznaje „Dnevni avaz“.
Dok se na tržištu svakim danom pojavljuju sumnjivi brendovi takozvanih cheap white cigareta, koje se na ulicama BiH mogu kupiti za svega dvije marke, bez akciznih markica, Fabrika duhana Sarajevo svakim danom bilježi pad prodaje svojih proizvoda.

Izmaklo kontroli

Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ i direktor ove kompanije Edin Mulahasanović.

– Prije godinu i po ukinuli smo drugu smjenu. Radimo samo u jednoj smjeni od šest do 14 sati. Sve je to, nažalost, zbog pada tržišta – kazao je Mulahasanović.

Dobro upućeni smatraju da će se, ako se nastavi s povećanjem akciza na duhan, duhanska proizvodnja u BiH u potpunosti uništiti.

Damir Miljević, ekonomski analitičar iz Banje Luke, kazao je da, ako se pod hitno ne zaustavi ekspanzija crnog tržišta, a to je, kako je pojasnio, već izmaklo kontroli, FDS i ostali legalni proizvođači mogli bi za pet godina staviti ključ u bravu.

– Povećavaju akcize pravdajući to legislativama Evropske unije. Ali, niko ne priča o prosječnim plaćama u EU i BiH. Ne vode računa o crnom tržištu. Kada imate nekakav proizvod koji je preskup, a svi ga troše, pojavit će se konkurencija, odnosno crno tržište – kaže Miljević.

Veliki problem

Dodao je da je crno tržište ukorijenjeno do te mjere da i policija teško izlazi nakraj s tim problemom.

– Nažalost, to je tako. Ako dođe do gašenja fabrika, postavlja se pitanje koliko je to radnih mjesta. Šta će biti s onim uzgajivačima duhana, s plantažama – pita se Miljević.

Koliko BiH gubi godišnje

Zakon o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009., predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine, što je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana. Duhanska industrija u nekoliko je navrata upozoravala bh. vlasti da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju uskladiti standarde s Evropskom unijom, dok su prosječne plaće u državi ispod evropskog standarda. Špekulira se da, zbog crnog tržišta, BiH godišnje gubi više od 100 miliona KM.

Avaz.ba