Facebook promjenom News Feeda doprinio jačanju lažnih vijesti

Uvođenjem promjena u načinu funkcionisanja News Feeda koje se odnose na manje isticanje postova kompanija, robnih marki i medija, a više objave rodbine i prijatelja, Facebook je doprinio jačanju lažnih vijesti, ali i padu popularnosti raznih kompanija, izvještava New York Times.
Popularna društvena mreža proteklih dana testira nove opcije, a korisnici u brojnim zemljama poput Slovačke, Srbije, Šri Lanke, Kambodže, Bolivije i Gvatemale navodno se žale na ubrzano dijeljenje lažnih vijesti, piše Klix.ba.

Na primjer, policija u Slovačkoj reagirala je nakon što je veliki broj Facebook korisnika podijelio lažnu vijest o muslimanu koji je navodno upozorio javnost u ovoj zemlji kako planira izvesti teroristički napad. Međutim, nakon reakcije policije i drugih sigurnosnih organa, vijest se na Facebooku više nije pojavljivala u News Feedu.

Pored širenja lažnih vijesti, izdavači u zemljama u kojima Facebook testira nove opcije kažu kako je opala posjećenost na njihovim stranicama uslijed novih promjena, piše New York Times. Facebook nije detaljno naznačio kad će završiti testiranje.

Urednik portala Pagina Siete iz Bolivije, čija polovina posjećenosti zavisi od Facebooka, kazao je kako je ukupna posjećenost ovog portala opala za 20 posto nakon promjena u načinu funkcionisanja News Feeda. Urednik najčitanijeg portala u Kambodži istakao je kako su čitatelji u ovoj zemlji pomislili da ovaj portal više ne piše o politici zbog nepojavljivanja takvih vijesti u News Feedu.

Facebook je u izjavi za New York Times naveo kako ozbiljno shvata svoju ulogu globalne platforme za informisanje.

“Imamo odgovornost prema ljudima koji čitaju, gledaju i dijele vijesti na Facebooku i svaki test obavljamo s tom odgovornošću”, izjavio je Adam Mosseri, šef Facebookovog News Feeda.

Podsjećamo, Facebook je u proteklom periodu trpio kritike zbog utjecaja propagande i lažnih vijesti u američkim izborima. Kompanija stoga uvođenjem novih promjena želi naglašavati sadržaje koji potiču razgovor među članovima porodice i prijatelja, a ne promociju postova kompanija, brendova i medija.

(Vijesti.ba)