ERDOGAN U ŠOKU, ODMAH POZVAO PUTINA: Pogledajte čija je vojska napala tursku armiju u Siriji…

Turska vojska otvorila je artiljerijsku vatru na konvoj provladinih sirijskih snaga čim su ušle u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskim borcima, javljaju sirijski mediji.

Sirijska državna televizija prethodno je prikazala snimke konvoja provladinih snaga kako dolaze u Afrin kako bi pomogle Jedinicama narodne zaštite (YPG) u borbi protiv turske vojske.

Provladini sirijski borci nose maskirne uniforme i mašu oružjem i sirijskim zastavama iz svojih vozila dok prolaze kroz kontrolni punkt na kojem se vide oznake kurdskih sigurnosnih snaga, prenosi Reuters.

Na snimcima objavljenim na sirijskoj državnoj televiziji vidi se 20-ak vozila s teškim puškomitraljezima kako u Afrin ulaze iz obližnjeg sela Nubul, navodi AP.

“Vlada Sirije odgovorila je na poziv dužnosti i poslala vojne jedinice kako bi se rasporedile duž granice i učestvovale u odbrani jedinstva sirijske teritorije i granica”, naveo je glasnogovornik Jedinica narodne zaštite (YPG) Nouri Mahmoud.

“Stotine boraca ušle su u regiju Afrin u utorak”, kaže Rami Abdel Rahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Ankara je istovremeno saopćila da je Rusija zaustavila provladine sirijske snage kako ne bi pružile podršku kurdskim milicijama u Afrinu, prenosi Reuters.

Razgovor s Putinom
“Dolazak sirijskih snaga ozbiljno je zaustavljen jučer”, rekao je turski predsjednik Erdogan novinarima.

Pojasnio je da je ta odluka donesena nakon što je on u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zatražio od Rusije da interveniše.

Sirijska novinska agencija ranije je saopćila da je između Kurda na sjeveru, koji se suočavaju s turskom ofanzivom, i provladinih snaga postignut dogovor o vojnoj pomoći.

To je izazvalo hitnu reakciju Ankare i Moskve, koja je spriječila direktan sukob turske i sirijske vojske na sjeveru države.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se kriza može riješiti u direktnim razgovorima Damaska i Ankare.

Turske oružane snage prošlog mjeseca počele su ofanzivu na tu sjevernu kurdsku regiju u Siriji.

Al Jazeera