ERDOGAN KONAČNO PROGOVORIO| Pogledajte hoće li nakon sastanka sa Kolindom izvršiti pritisak na Bosnu zbog HDZ-a…

Reporter N1 Hrvoje Krešić pitao je Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari u kom kontekstu je razgovarao sa Kolindom Grabar Kitarović o BiH na današnjem sastanku.

Da li su govorili o situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, i da li smatra da se trebaju izvršiti promjene u Ustavu i zakona u BiH? Krešić je Erdogana pitao šta misli o odnosima tri naroda u BiH?

Evo i odgovora:

“Trenutna situacija u BiH je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Struktura jeste unutarnje pitanje BiH. Naravno, ima trojni mehanizam, naši ministri se sastaju, mi kao lideri se sastajemo”, kazao je Erdogan.

“Mi ćemo se sastati i vidjeti kako možemo doprinijeti rješavanju situacije. Ja mislim da mi kao lideri ne treba da se izjašnjavamo. Ne trebamo iznositi svoje mišljenje, to je unutrašnje pitanje BiH”, poručio je predsjednik Turske na pitanje reportera N1.

Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju medijima u Ankari, nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kazala je da se Hrvatska i Turska zalažu za unaprijeđenje društvenih procesa u BiH.

“Turska i Hrvatska se zalažu da se unaprijede društveni procesi u BiH. Mislim da će u narednom periodu ući u proces koji će biti koristan za dvije države, tako i za region”, navela je Kolinda Grabar Kitarović.

“U BiH postoje tri naroda, koja – naglasila sam, u okviru Ustavnog suda, u BiH, koji je donio odluku – kako izborni zakon ne odražava jednakopravnost naroda u BiH. Dajemo veliki značaj ovoj temi, spremni smo pružiti podršku komšijama”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Grabar Kitarović je kazala i to da želi da Turska napreduje u procesu EU integracija, i da je Hrvatska kao država spremna pružiti im podršku.

Zahvalila se Erdoganu i Turskoj što je ta zemlja primila stotine hiljada migranata, te izrazila da su obje zemlje usredsređene na rješavanje emigrantske krize.