EDINA JE U JAUCIMA IZGORJELA U KUĆI: “U posljednje vrijeme pravila je jufke i prodavala…”

Jauci i pozivi u pomoć Edine Bešlagić (57) čuli su se nakon eksplozije u kojoj je u ponedjeljak sat iza ponoći smrtno stradala ova nesrećna žena, koja je živjela sama.

Jeziv prizor, ugljenisano tijelo Bešlagićeve, zatekli su vatrogasci nakon što su ugasili požar, koji je buknuo iza ponoći, kada je, sve su prilike, eksplodirala grijalica na plin u dobojskoj ulici Gornji Šušnjari. Na licu mjesta danas su bili vidljivi tragovi vatrene stihije na kući, a o silini ekspolozije svjedoče i izbijeni prozori i vrata, kao i komarnik, koji je ležao na trotoatu, te staklena srča koja je pokrila dvorište i dio ulice.

Eksploziju je čuo komšija stradale žene Smajo Đulbić, kojeg nismo zatekli kod kuće, a njegova supruga, potresena onim što se dogodilo, ispričala je da je on pokušao da otvori vrata kuće i pomogne Edini.

“Nešto je palo na vrata, pa nije mogao da ih otvori. Čulo se da zapomaže, dva-tri puta je dozivala u pomoć, ali nije se moglo ući u kuću i od plamena”, ispričala je Đulbićeva supruga, koja nam nije kazala svoje ime.
Đulbići su pozvali policiju i vatrogasce, koji su odmah izašli na lice mjesta.

“Brzo su došli, ali nije joj bilo spasa. Našli su njeno ugljenisano tijelo, bacila ju je eksplozija na zid”, ispričao je Rešad Bešlagić, stric stradale žene, kojeg smo zatekli ispred oštećene kuće u kojoj je trajao uviđaj.
Komšije kažu da je Edina živjela sama, da nema potomaka, te da je navodno dva dana prije eksplozije ostala bez drva, pa je kuću zagrijavala grijalicom na plin, koja je vjerovatno eksplodirala.

“Ja nisam ništa čula, iako se moja kuća nalazi odmah iznad njene. Do ponoći sam gledala Olimpijske igre na televiziji, a potom sam zaspala, a iako je sat kasnije odjeknula eksplozija, nisam čula”, rekla je komšinica.
Edina je, kažu, nekada ranije radila u trgovini, svojevremeno je bila zaposlena i u nekim dobojskim picerijama.

“U posljednje vrijeme je pravila jufke i prodavala, te se tako izdržavala. Bila je sama”, navode komšije.
Iz Policijske uprave Doboj kažu da je tokom gašenja požara u kući vlasništvo E.B., koji je izbio 55 minuta nakon ponoći, pronađeno ugljenisano ljudsko tijelo.

“Unutrašnjost kuće je potpuno izgorjela. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj”, saopšteno je u dobojskoj policiji.

Slobodna Bosna/Nezavisne