DŽANAN MUSA DOBIO HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO: Pogledajte šta ovo znači za njegov nastavak karijere…

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa više nije stranac u ekipi Cedevite budući da je dobio sportsko državljanstvo Hrvatske.

Olakšavajuća je to okolnost za trenera Juru Zdovca uoči nastavka sezone jer u rotaciji ne mora više razmišljati o Musi kao strancu.

“Musa dobija igračko državljanstvo i više nije stranac tako da je to odlična vijest, ponajprije za mene kod postavki petorki na parketu”, rekao je Zdovc za klupsku stranicu.

Bh. košarkaš je dobio sportsko državljanstvo jer su protekle tri godine od registracije za Cedevitu i više se neće voditi kao igrač stranac u utakmicama Kupa Krešimira Ćosića i Hrvatske košarkaške lige.

“Veoma sam zadovoljan i sretan zato što sam došao do tog nekog dijela, gdje mi je to već treća-četvrta sezona u Cedeviti. Dobio sam sportsko državljanstvo i više nisam stranac na hrvatskim parketima, tako da mi je drago što sam to ostvario”, rekao je Musa.

Cedevitu sada očekuje Final Eight Kupa Krešimira Ćosića, a u četvrtfinalu u četvrtak od 17:00 sati igrat će protiv Zagreba.

Musa: Svakodnevno radim na jačanju svog tijela, to mi je najpotrebnije za NBA ligu

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa igra odličnu sezonu u hrvatskoj Cedeviti i na dobrom je putu da u bliskoj budućnosti karijeru nastavi u nekom od NBA klubova.

Našeg košarkaša već narednog mjeseca osim klupskih utakmica očekuju nove reprezentativne obaveze pa će bh. dragulj odigrati ogroman broj utakmica u prvoj polovini 2018. godine.

S Musom smo razgovarali o posljednjim Cedevitinim rezultatima, planovima za NBA ligu, kao i ambicijama s reprezentacijom BiH.

“Cedevita u posljednje vrijeme igra promjenjivo. Posljednjih sedmica smo nešto slabiji, a prije toga smo bili odlični. To je i razumljivo jer igramo puno utakmica i samim tim su moguće male oscilacije. Imam odličnu saradnju s trenerom Jurom Zdovcom i mislim da se neke stvari tempiraju za pravi trenutak zbog rasporeda mečeva. Cilj nam je isti kao i na početku sezone, a to je plasman u Euroligu. Sve smo podredili tome i smatram da ova ekipa ima kvalitet za to”, rekao je Musa za portal Klix.ba.

Plasman u Euroligu

Naš košarkaš je nerijetko jedan od najefikasnijih i najboljih igrača svoje ekipe.

“Ne razmišljam puno o tome jer je sve podređeno kolektivu. Razmišljam samo o ekipnom uspjehu, a to su tri titule i plasman u najjače evropsko košarkaško takmičenje”, kazao nam je Musa.

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u februaru očekuje odlučujući kvalifikacioni duel s Belgijom.

“Uvijek je otežavajuća okolnost kada je neka utakmica odlučujuća. Došli smo u krug selekcija gdje su svi veoma kvalitetni i svaka utakmica je najvažnija. Ova s Belgijom je samo još jedna u nizu. U kontaktu sam sa selektorom Duškom Vujoševićem, od kojeg većinu savjeta pokupim na reprezentativnim okupljanjima. I s ostatkom tima se čujem i redovno pratim njihove utakmice”, otkriva nam Musa.

Volim sevdalinke

Mnogi specijalizirani košarkaški portali posljednjih mjeseci objavljuju kako je Musa sve bliže samom vrhu NBA drafta naredne sezone, a nerijetko se u opisu našeg košarkaša polemiše o tome kolike su mogućnosti njegovog tijela u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

“Trenutno sam samo fokusiran na Cedevitu i razmišljam od dana do dana. Drago mi je kad čujem da ovo što radim ide u dobrom smjeru. Što se tijela tiče, smatram da tu ima još posla. Svakodnevno sa svojim trenerima radim na ispunjenju programa koji mi je prilagođen. Sigurno će to u određenom trenutku biti kako treba i bit ću spreman za sve ono što me očekuje”, optimista je naš košarkaš.

Video na kojem Musa tokom proslave Nove godine pjeva sevdalinku “Bosno moja” postao je viralan u BiH i regionu, a otkrio nam je da je ljubitelj te vrste muzike.

“Inače volim našu sevdalinku. Uvijek imam posebne emocije za našu tradicionalnu muziku, ona je dio nas Bosanaca i Hercegovaca”, rekao nam je za kraj razgovora.

Klix