DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ: “Passatom” pokušao pregaziti policajca, drugi pucao da ga zaustavi…

Prava drama odvijala se sinoć na magistralnom putu Gacko – Nevesinje, gdje je 55-godišnji Mlađo Zelenović iz Gacka, bježeći od policije automobilom umalo udario policajca PU Trebinje koji ga je pokušao zaustaviti, dok je drugi policajac pucao prema njegovom vozilu kako bi spasio život svog kolege.

Prema informacijama iz PU Trebinje, policajci su tokom noći na magistralnom putu Gacko – Nevesinje, u blizina raskrsnice za mjesto Zalom, u općini Nevesinje, pokušali upotrebom svjetlosne i zvučne signalizacije na službenom vozilu zaustaviti automobil “passat”, koji se kretao iz pravca Nevesinja prema Gacku.

– S obzirom na to da se vozač oglušio o zakonito naređenje da se zaustavi, druga policijska patrola zaustavlja službeno vozilo u desnoj traci i davanjem svjetlosnih signala pokušava zaustaviti putnički automobil. Prilikom nailaska, vozač “passata” se vozilom prestrojava u lijevu traku, usmjerava automobil na policijskog službenika, koji se u tom trenutku sklanja iza službenog vozila kako bi izbjegao direktni udar, a drugi policajac upotrebljava vatreno oružje u namjeri da zaštiti život kolege – kazali su iz PU Trebinje.

Kako saznajemo, nakon što je vidio drugu patrolu sa desne strane ceste, koja ga je pokušala zaustaviti, Zelenović se vozilom nije zaustavio niti usporio, već je stisnuo na gas i zamalo udario policajca koji je stajao ispred službenog vozila. Drugi policajac je, kako bi spasio svog kolegu, pucao prema Zelenovićevom automobilu. “Passat” se prestrojio u lijevu traku i nastavio voziti prema Gacku.

Policajci su ga uspjeli zaustaviti u blizini raskrsnice za mjesto Lukavice, u općini Gacko, te je utvrđeno da se radi o Zelenoviću. On je uhapšen, a dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Trebinju događaj je kvalifikovao kao krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju službene radnje.

Zelenović se, inače, nalazio na potjernici MUP-a RS nakon što je pobjegao poslije izricanja presude u trebinjskom Okružnom sudu. On je osuđen na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli Dragan Pješčić (47) i njegove kćerke Slađana (17) i Dragana (16) iz Lipnika kod Gacka.

Nesreća se dogodila 2009. godine, a za devet godina Zelenoviću je presuđivano tri puta. Kazna mu je, sa početne četiri godine, smanjena na tri, nakon čega je on pobjegao u Srbiju.

Faktor.ba