DOK NAROD NEMA ŠTA DA JEDE: Pogledajte šta je Dodik poklonio Vučiću za Dan državnosti Srbije…

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik uručio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Republike Srpske na ogrlici – najviši orden entiteta RS.

Predsjedniku Srbije orden je uručen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i Republike Srpske, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS-a, prenosi Blic.rs.

Srbija danas obilježava Dan državnosti, a Dodik i Vučić bi trebali potpisati Deklaraciju o očuvanju specijalnih veza Srbije i RS-a.

Dodik: Za strah političkih protivnika ne treba mi puška, dovoljno je da se pojavim

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je danas kako RS kupuje 2.500 pušaka, te da nemaju razloga to kriti, ali da se oko cijele priče napravila nepotrebna drama. Rekao je kako je to potrebno s obzirom na prijetnje u regiji i BiH te da mu za izazivanje straha kod političkih protivnika nije potrebno oružje.
Kako prenose hrvatski mediji, Dodik je danas boravio u Karlovcu gdje je došao kako bi podržao Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku. Na pitanje RTL-ovog novinara da li kupnja oružja predstavlja svojevrsno zastrašivanje, Dodik je odgovorio:

“Ja kad se pojavim dovoljan sam za strah političkih protivnika, ne treba mi puška”.

Dodao je kako ne razumije zašto se u BiH napravila takva drama oko 2.500 pušaka.

“Pa nismo imali skoro nikakvo oružje, a i vi ste nabavili novo pa nikome ništa. S obzirom na prijetnje u regiji i BIH – nama je to potrebno”, poručio je.

Prema njegovim riječima, riječ je o prvoj količini oružja za policiju Republike Srpske, kojoj je više od 20 godina bilo zabranjeno da nabavi bilo koji komad oružja.

“Zato smo i mogli doživjeti nesreću koja se dogodila u Zvorniku, gdje je terorista napao policijsku stanicu, ubio jednog policajca i dvojicu ranio”, rekao je Dodik.

Komentirao je i posjetu Aleksandra Vučića Hrvatskoj kazavši kako je predsjednik Srbije donio poruku mira i da se njemu čini da bi nakon susreta predsjednice Republike Hrvatske i Vučića stvari mogle krenuti na bolje.

“Srbi se ne trebaju nikome izvinjavati, naprotiv to bi trebali napraviti Hrvati koji su nad Srbima napravili mnogo veće zločine”, jedna je od Dodikovih izjava u vezi sa Vučićevim izvinjenjem.

Kazao je i kako ne pamti Vučićev govor o “Velikoj Srbiji”, ali poručuje kako se takvih tema ne bi više trebalo doticati.

“Da je 1941. godine bilo Republike Srpske ne bi Srbi stradali od zločinaca iz NDH”, rekao je.

Klix