DODIKU NEĆE BITI LAHKO KAD OVO ČUJE: Američka ambasadorica danas najavila šta će biti ako se ne promjeni…

-SAD ne žele ukinuti Republiku Srpsku. Želim to vrlo jasno naglasiti. Mi podržavamo Dejtonski mirovni sporazum po kojem postoje tri konstitutivna naroda, dva entiteta i Bosnu i Hercegovinu sa svojim suverenitetom i teritorijalnim integritetom i mi nismo protiv Republike Srpske”, rekla je u intevjuu za portalu Frontal. ba američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack…

“Mi podržavamo građane u Republici Srpskoj na vrlo praktičan način, investiramo jako puno da pomognemo svim građanima u Bosni i Hercegovini i u tome ne pravimo nikakvu razliku između građana Federacije BiH i građana Republike Srpske”, kazala je Cormackova.

Što se tiče odnosa sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ona ističe da ima sjajne odnose sa građanima, Vladom i institucijama širom Republike Srpske.

“Dakle, ja zaista ne vjerujem da ni na koji način štetimo Republici Srpskoj. Imamo puno projekata širom Republike Srpske”, kazala je ona i dodala da je jedini problem sa političarima koji rade protiv ciljeva koje su identifikovali građani BiH za ovu zemlju, a to su poboljšanje ekonomske situacije, otvaranje novih radnih mjesta, evroatlantska budućnost.

Smatra da Dodik (Milorad) nije potvrdio da dijeli ove ciljeve.

“Ne sastajem se s njim zato što mi, kao neko ko brani Dejtonski mirovni sporazum ozbiljno shvatamo naše ciljeve. Dok on ne bude spreman da podržava Dejtonski mirovni sporazum, da podržava vladavinu zakona, da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, stav Vlade SAD se neće promijeniti”, navela je Cormackova.

Na pitanje je li prevelik uticaj Rusije u BIH, ona je odgovorila da širom svijeta SAD sarađuju sa Rusijom u područjima gdje dijele zajedničke ciljeve i interese, ali takođe vrlo čvrsto brane, kako kaže, svoje sopstvene državne interese kada su suprotni njihovima.

“Želimo i da se naši partneri, kao što je BiH, kreću ka ostvarenju svojih ciljeva nezavisno od spoljnih uticaja koji su protiv tih ciljeva. Mislim da građani ovdje zaista treba da odluče i da izaberu svoje partnere. Mi smatramo da su SAD i Evropa ključni partneri za BiH i da građani BiH, kad je riječ o pomoći, treba njima da se okrenu”, kazala je Cormackova.

Slobodna Bosna