DODIK ZNA ŠTA BOSNI TREBA? Hrvati se trebaju osjećati svoji na svome, a to im garantira treći entitet…

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u intervjuu za zagrebački Večernji list izjavio je da manji bh. entitet želi što veću autonomiju i da povrati nadležnosti koje je imao Daytonskim sporazumom.

“To nije nejasan niti nefer politički cilj”, izjavio je Dodik i dodao da ako RS ostvari cilj, nema namjeru izlaziti iz BiH.

Prema njegovim riječima, fer je da se “Hrvati osjećaju svoji na svome, što bi im garantirao treći entitet”.

“Zašto to Hrvati nemaju, treba jasno reći, krivi su tadašnji hrvatski predstavnici. Prije svega iz Zagreba. Iz meni nerazumljivih razloga pristali su integrisati se u nešto što je danas Hrvatima u BiH veliki problem”, ocijenio je Dodik.

On je izrazio zahvalnost tadašnjim predstavnicima RS-a što su imali hrabrosti i upornosti stvari dovesti do kraja.

“Kada je RS u Ženevi postala faktor međunarodnog razumijevanja, kao temelj za Daytonski sporazum, stvar je bila riješena. Mi smo legitimni”, konstatovao je Dodik.

Ocijenivši da bi treći, hrvatski entitet, koji bi imao ista prava kao sad Republika Srpska i Federacija BiH, jasno ojačao hrvatsku poziciju, Dodik je poručio da RS ne može biti dio nikavih transformacija niti dio hrvatskih prava.

“Ne bih bio protiv bilo koga. Tvrdim kako bi to doprinijelo stabilizovanju BiH. Dobili bismo tri jasna centra odlučivanja koja ionako moraju graditi kompromis. Svi bi se osjećali svoji na svome”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a smatra da, ukoliko stvari ostanu kakve jesu, Hrvati u narednih nekoliko izbornih ciklusa neće biti faktor, a “to znači ni da ovakve BiH nema bez jednog konstitutivnog naroda”.

On je ponovio ranije izjave da sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH i liderom HDZ Draganom Čovićem nikada nije radio ništa upereno protiv BiH i Bošnjaka.

“Ali, tačno je da smo zaustavili dosta procesa koji su bili na štetu Srba i Hrvata”, naglasio je Dodik.

Radiosarajevo.ba