Dodik žestoko reagovao na izjavu Izetbegovića o proizvodnji municije “za ne daj Bože”…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke i da ide putem koji vodi konfliktu.

Dodik je naglasio da bi svaka Izetbegovićeva akcija koja podrazumijeva oružje bila nelegitimna, odnosno da legitimitet nemaju njegovi snovi o ratu, koji povremeno najavljuje.

“Nema vojsku, niti policiju. Da bi Oružane snage BiH bile upotrijebljene, odluku mora da donese Predsjedništvo BiH, a ako bi htio da upotrijebi policiju u Federaciji BiH tu odluku moraju da donesu i Hrvati, a on tu odluku nema”, rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Predsjednik RS rekao je i da je RS jedina koja ima legitimnu nadležnost nad određenom oružanom strukturom, a to je nad svojom policijom.

“Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status danas ne bi bilo ni Republike Srpske. To je bio dio projekta i, budući da se nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost”, naglasio je Dodik.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, Dodik je naveo da je riječ o nekom hvalospjevu Izetbegovića.

“Neka on čeka to ne daj Bože”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da je naporima međunarodne zajednice u RS uništena sva namjenska industrija, dok je u FBiH ostalo šest fabrika naoružanja i municije koje i danas rade.

“Izetbegović nema potencijala i ne može mu pomoći ni 16 fabrika, a kamoli tih šest”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je RS-u oteta nadležnost u vezi sa oružjem i da je prenesena na nivo BiH, te da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH.

“Na ovakve izjave bi trebalo da reaguje Mladen Ivanić koji je tamo u ime Srba, ali se pokazuje slab u zaštiti naših interesa”, istakao je Dodik.

fokus.ba