DODIK ZANIJEMIO KAD JE OVO ČUO: Pogledajte kakva je vijest stigla iz Američake ambasade…

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država odbacila je danas bilo kakvu mogućnost “daljnje geografske podjele BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta”.

Bila je to reakcija na današnju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika, koji je kazao “da bi treći entitet stabilizirao BiH”.

– Snažno se protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima – navodi se u saopćenju Ambasade SAD.

Dodaju da je stav SAD o ovom pitanju poznat i da ostaje nepromijenjen.

– SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom – kaže se u saopćenju.

Iz Ambasade SAD ponavljaju da bh. lideri imaju odgovornost prema građanima “da se fokusiraju na stvarna pitanja, poput ekonomije, zapošljavanja i da se suzdrže od retorike koja dijeli javnost i podiže tenzije”.
Avaz

Policija uhapsila muškarca koji je u centru Sarajeva ranio dvije osobe
Muškarac osumnjičen da je večeras u centru Sarajeva iz vatrenog oružja povrijedio dvije osobe lišen je slobode ubrzo nakon pucnjave. Nezvanično saznajemo da je uhapšen Senad Oručević.
Podsjećamo, dvojica mlađih muškaraca ranjeni su večeras nešto prije 19 sati u Titovoj ulici u Sarajevu, nakon čega su prevezeni u KUM Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje im ljekari pružaju medicinsku pomoć i utvrđuju stepen povreda.

Naš reporter na mjestu događaja saznaje da su povrede zadobili u predjelu nogu.

Građani koji su se u trenutku pucnjave našli u blizini bili su vidno uznemireni.

Jedan od svjedoka ispričao nam je da se u trenutku pucnjave vozio u tramvaju iz kojeg je vidio jednu osobu kako poteže pištolj i puca na drugu osobu koja je potom pala. Dodao je da se sve vrlo brzo dogodilo i da su se putnici u tramvaju uspaničili.

Dok traje policijski uviđaj saobraćaj se glavnom gradskom ulicom odvija otežano, sa povremenim prekidima.
Klix.ba