DODIK UVODI NOVI PREDMET U SREDNJE ŠKOLE: Pogledajte šta će djeca od sljedeće godine izučavati…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će od nove školske godine u srednjim školama u Republici Srpskoj biti uvedena vjeronauka.

“Mi ćemo na tome raditi u narednih mjesec, dva. Ja mogu da kažem da ćemo od nove školske godine u srednjim školama imati vjeronauku i da u tom pogledu samo treba da riješimo neka operativna pitanja”, kazao je Dodik danas nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.

On je rekao da je korektan odnos između vlasti u RS i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i da se zajedničkim snagama pokušavaju riješiti neka otvorena pitanja, koja, kako kaže, nisu pitanja samo ovog vremena, već i prošlosti.

Dodik je naglasio da je na sastanku bilo riječi o izgradnji novih vjerskih objekata, prije svega Ruskog pravoslavnog centra, čiji je glavni investitor Eparhija banjalučka.

POGLEDAJTE JOŠ O DODIKU:

Dodik: Mi se moramo boriti sami, neće niko umjesto nas

Komentarišući pitanje Kosova i pritiske koje zbog toga trpi Srbija, a u kontekstu njegovog stava da u taj paket pregovora možda treba uključiti Republiku Srpsku, Milorad Dodik je rekao da je pitanje Kosova teško, ali da se Srbija danas drugačije poima i razumije u krugovima koji se bave regionom.

“Srbija, koja je garant Dejtonskog sporazuma, nije članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH, ali jesu zapadne zemlje, jeste Turska. Najčešće su turski stavovi u Savjetu oni koje zagovara i bošnjačka strana i to se smatra normalnim i legitimnim. A kada se pojavi Srbija, ili kada se pokrene srpsko nacionalno pitanje, onda svi prave problem. Mi se moramo boriti sami, neće niko umjesto nas”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je više od 20 godina sve činjeno da bi se razoružali Srbi i bio uništen svaki mogući potencijal.

“Uništena je Vojska, htjeli su da ukinu i policiju, jedva smo uspjeli da je sačuvamo. Ono što mi danas radimo nije različito od onoga što rade policije Austrije, NJemačke, Francuske. Policija se naoružava, spremna je da osigura bezbjednost i tu nema viška oružja. Ima manjka. Potrebno je daleko više, ali i to što imamo mnogi gledaju kao jeres jer žele da oni odlučuju o tome kako ćemo mi da se branimo”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS kaže da svi maštaju da se sretnu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali da kada on to uradi, onda broje koliko je puta bio sa njim i šta je ugovarao.

“Potpuna je histerija na Zapadu – ko je sa nama, ko nije, taj je protiv, a pogotovo ako te identifikuju da sarađuješ sa Rusijom”, rekao je Dodik.

Upitan da li je uplašen za ličnu bezbjednost, Dodik je rekao da nema čovjeka koji se ne plaši, ali da se on opredjelio da radi ono što radi i da nijedan predsjednik ne smije da se plaši, naročito za politička rješenja.

Govoreći o aktuelnom problemu nataliteta, Dodik je rekao da porodilje u RS imaju plaćeno trudničko bolovanje godinu dana i da Republika i opštine daju stimulanse za svako novorođeno dijete, ali da to nije dovoljno i da se moraju preduzeti neki koraci.

“Prije svega treba insistirati na otvaranju novih radnih mjesta što je garancija da će se natalitet povećati”, rekao je Dodik.

N1