Dodik stao pred srpsku vojsku i rekao: Mi gledamo u vas, a sada ću reći šta je Vučić rekao nama Srbima

Dodik je vježbi prisustvovao u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva. Kazao je da ga raduje prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije 10 godina nije bilo moguće.

“Srbija u vremenu koje dolazi postaje garant za sigurnosti svih Srba gdje god da se nalaze. To je i predsjednik Vučić govorio, da se više neće desiti ‘Oluja’ i mi tu čitamo poruke i za našu sigurnost”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik je naglasio da Republika Srpska nema nikakve namjere destabilizacije i ugrožavanje mira, ali da itekako ima namjeru da se “bori za svoj politički status i svoje političko pravo da određuje način na koji će da živi”.

“Oni koji ne žele da daju tu slobodu oni su spremni da upotrijebe silu. I zbog toga moramo da imamo na umu da se naša policija osposobi i da sa prijateljima razvijamo različite modele saradnje”, rekao je Dodik.

Predstojeći sastanak u Beogradu sa premijerom Rusije Dodik je okarakterisao kao saradnju u kontinuitetu, te dodao da će današnji razgovori biti usmjereni razvoju za pristup gasovodu “Turski tok”.

“Ranije smo predsjednica Republike Srpske i ja potpisali sporazum sa Gaspromom. Naravno da smo uslovljeni čekanjem da Srbija to završi, odnosno da preko Bugarske dođe u Srbiju, a onda će doći red i na nas”, rekao je Dodik.

On je istakao da je to značajna investicija i da bez angažmana ruske strane neće ništa moći.

“Nešto smo riješili oko Bijeljine, ali primarni gasovod mora da pređe Drinu i da se gradi prema Banjoj Luci”, rekao je Dodik i dodaje da će biti i razgovora o Rafineriji.

Dodik je najavio da će tražiti da i RS na neki način ima korist od posebnog ili specijalnog sporazuma koji će Rusije ubrzo potpisati sa Srbijom o slobodnoj trgovini.

Dodik je rekao da će tokom susreta sa Medvedevim biti riječi i o političkoj situaciji i da će upoznati premijera Rusije zbog čega na nivou BiH nema vlasti godinu dana od izbora.

“Svakako to nije bez pritisaka u vezi sa NATO-om i našom odlučnošću da to ne prihvatimo. Kada bi se Godišnji nacionalni program aktivirao, znamo da ne bi bilo moguće da računamo na podršu i ovo što smo danas vidjeli ovdje bilo bi samo na razglednici”, rekao je Dodik.

On je poručio da se ne smije dozvoliti da granica na Drini bude i granica NATO-a.