Dodik sjedi i gleda TENKOVE KAKO PROLAZE

Centralna proslava “Odbrane slobode” počela je u 11 časova, a prisustvovao je najviši državni vrh Srbije, uz brojne zvanice iz zemlje i inostranstva.

Kako je najavljeno, na paradi je učestvovalo 4.000 vojnika i policajaca, ali i oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, u Nišu su građani danas mogli vidjeti i borbena vozila pješadije, tenkove, borbena vozila “hamer”, artljerijske sisteme “oganj”, borbena vozila “lazar”, artiljerijska oruđa “nora”, PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila i savremeno naoružanje i opremu po projektima “1500” i “1500+”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na mjesto gdje se održavala parada, koja je počela intoniranjem himne. Njega je dočekala počasna garda.

U prvom redu parade bili se ministri u Vladi Srbije Nela Kuburović i Nenad Popović, koji je razgovarao sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem. Među zvanicama je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Tu su bili i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar Aleksandar Antić u društvu lidera JS Dragana Markovića Palme, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je, nakon prikaza Vojske Srbije i MUP, da su trud, marljivost i obučenost vojske i policije vrlo dobri.

Na paradi je prikazano i čime Vojska Srbije raspolaže kada su u pitanju tenkovi, pa su pored ruskih, prikazani i oni domaće proizvodnje, poput tenka M84.

Prostor na kome se održava parada nadlijetali su avioni tipa MIG 29, kojih srpska vojska ima ukupno 14.Ukupno 25 gardista je nastupilo uz kompoziciju “Opraštanje slovenske žene”, što je publika propratila sa velikom pažnjim.

– Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obilježili smo Dan pobjede nad fašizmom i pokazali još jednom kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i neće nikome dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena“ – istakao je.

Vojna parada je završena nakon sat i po vremena. Na samom kraju, održan je defile svih učesnika.

(Blic)