Dodik Sarajevu: Ovo je meni rekao VAŠ ERDOGAN, pa me vi zovite, ja vas sigurno neću zvati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u izjavi za medije govorio je o posjeti Turskoj, gdje je, kako kaže, u razgovoru s Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) o pridruživanju BiH NATO savezu saznao da je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić radio protiv odluke Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Erdoan je upitao Mladena Ivanića ”šta ćemo s RS, koja se protivi NATO savezu, a Ivanić je odgovorio: “To je moj problem.”

U zvaničnoj posjeti Turskoj razgovaralo se o formiranju vlasti u BiH. Dodik tvrdi da mu je Erdoan nakon večere, gdje se završila zvanična posjeta, rekao “molim Vas, što prije formirajte vlast”, prenosi ATV.

– Tada sam se obratio Džaferoviću i rekao mu, čuješ li ovo? Erdoan je to postavio kao prioritet ovog trenutka u BiH. On smatra da je gotovo nemoguće da budu održavani regionalni sastanci lidera ako BiH ne formira vlast do kraja maja i da bi to prvo trebalo uraditi, a onda se baviti nekim drugim pitanjima – rekao je Dodik.

On je izjavio novinarima da SNSD ne uvjetuje formiranje vlasti na nivou BiH.

– Politika uvjetovanja je veoma loša i udaljava nas od evropskog puta. EU je prije nekoliko dana u Briselu saopćila predstavnicima BiH da, ukoliko ne bude formirana vlast, nema ni mišljenja za daljnji put BiH ka EU, a loše je i radi unutrašnjih odnosa koji će se komplicirati iz niza razloga. Dakle, spreman sam da završim priču o formiranju vlasti za dan, a nikakav MAP i uvjetovanja nećemo prihvatiti i nemamo namjeru da damo bilo kakav ustupak – naglasio je Dodik.

On je istakao da RS želi formiranje vlasti na nivou BiH i očuvanje sistema, ali ne želi da je niko uvjetuje za učešće u vlasti.

– Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće, ali ja ih sigurno neću zvati. Već sada riskiraju da BiH uđe u teške probleme, jer je jasno da hrvatski predstavnici u Vijeću ministara više ne rade, ne radi Parlament i sam ću vidjeti na koji način ću prilagoditi djelovanje u Predsjedništvu BiH. Oni koji neće da formiraju vlast, i pored stava Erdoana, EU i nekih drugi važnih institucija, moraju biti svjesni da će to biti pogubno po status BiH – upozorio je Dodik.