Dodik: Sanjao sam, sanjao nezavisnu Republiku Srpsku, SADA NE MORAM VIŠE DA SANJAM

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikad nije prestao da sanja samostalnu Republiku Srpsku i da je sada sve više i na javi uvjeren u to.
– Republika Srpska je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratićemo se na dejtonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražićemo pravo na samoopredjeljenje. Republika Srpska ima kapacitete i voljna je da brani svoj narod, svoje vrijednosti i svoju državu – rekao je Dodik za beogradski Alo.

Na pitanje da li bi to moglo dovesti do novih oružanih sukoba kao što poručuju iz Sarajeva, Dodik je poručio da rata neće biti.

– Ovdje neće biti rata. Kakav Bakir Izetbegović i njegova priča, on prijeti iz prazne puške. Nema više intervencionizma, nema formalne mogućnosti za rat – istakao je Dodik. Srpski član Predsjedništva BiH je, međutim, upozorio na opasnost koja prijeti od nelegalnog naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija koje vrši SDA i održavanja vojnih vježbi na Vlašiću i u Cazinu.

Doik je istakao da će pratiti i pitati šta znači izjava Bakira Izetbegovića, koju je u više navrata ponovio, o povećanju proizvodnje oružja u šest fabrika u Federaciji, a pod frazom “za ne daj Bože”.

– BiH bi trebalo da teži demilitarizaciji, a oni su pokupili učesnike prethodnog rata i pokušavaju da od njih naprave paravojne formacije “za ne daj Bože”. Misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli da unište Spsku. Mi u Republici Srpskoj imamo sistem kako da se branimo i da to eliminišemo u samom začetku – kaže Dodik.

On je naveo i da će koalicija na vlasti u Republici Srpskoj izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o svemu što se dešavalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika.