DODIK PRKOSI SVJETSKIM SILAMA: NATO je svjesno ubijao civile i srpsku djecu…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao večeras u Aleksincu na obilježavanju 19 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije da su svjesno ubijani civili, srpska djeca, uništavani spomenici kulture i infrastruktura.

“Evo nas da ponovo obilježimo stradanje našeg naroda od onih koji to nikada nisu htjeli da prestanu i nikada nisu htjeli da priznaju da su to činili”, rekao je Dodik.

On je istakao da je NATO savez dva puta bombardovao srpski narod, jednom u Republici Srpskoj, drugi put u Srbiji i tako nanio velike gubitke.

Dodik je istakao da je teško pala arogancija sa kojom su to činili, te napomenuo da oni koji su krivi za to večeras nisu tu da kažu kako im je žao.

On je naglasio da srpski narod ne može da oprosti ono što je činjeno srpskom narodu.

U Aleksincu, gradu velikog stradanja tokom napada NATO-a 1999. godine, organizovana je državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bomardovanja.

Aleksinac je bombardovan u dva navrata. Najteže bombardovanje desilo se 5. aprila 1999. godine kada su u 21.35 časova sa sedam projektila pogođene dvije centralne gradske ulice. Poginulo je 11 građana, a 50 je povrijeđeno. Uništeno je 700 stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. Od posljedica ovog bombardovanja poginulo je troje ljudi.

Fokus.ba

Prije 19 godina NATO započeo bombardovanje SR Jugoslavije

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, počelo je višemjesečno bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a koje je uslijedilo kao čin prisiljenja režima Slobodana Miloševića da povuče vojne snage SRJ sa teritorije Kosova.

Etničko čišćenje kosovskih Albanaca uzrokovalo je destabilizaciju regiona što je naposljetku nagnalo NATO da pokrene intervenciju protiv ciljena na teritorijama današnje Srbije, Crne Gore i Kosova. S obzirom da akcija nije dobila odobrenje Ujedinjenih nacija, vlasti u Beogradu i danas intervenciju smatraju ilegalnom.

Za vrijeme bombardovanja uglavnom vojnih ciljeva desile su se i civilne žrtve. Ubijeno je oko 500 civila, a uništeni su i civilni objekti kao što su mostovi, tvornice, pa i zgrada strane ambasade, u ovom slučaju Narodne Republike Kine.

Ipak, najvećim dijelom uništene su kasarne, vojni aerodromi i drugi objekti koji su bili potrebni za vođenje rata na Kosovu.

Vojni pritisak je bio uspješan te je Milošević bio prisiljen potpisati sporazum o povlačenju Vojske SRJ sa Kosova.

Bombardovanje je uništilo jugoslavensku infrastrukturu i njenu vojsku svela na nezavidan nivo. Miloševićem režim je ubrzo pao, a devet godina kasnije Kosovo je proglasilo nezavisnost.

Klix