DODIK PORUČIO: Ta priča neće nestati arogancijom koju pokazuju Bošnjaci…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da bi zbog jačanja međusobnog povjerenja u BiH bilo dobro da bude formirana zajednička komisija entitetskih vlada koja bi utvrdila činjenično stanje o proizvodnji oružja i municije u Federaciji BiH, koje je izvan kontrole institucija BiH, ali da ne vjeruje da će to u FBiH prihvatiti.

“BiH je sastavljena od dva entiteta, tri naroda i to je dejtonska struktura. Vidimo da kod BiH i njenih zajedničkih organa to ne funkcioniše i da to nije `dejtonska odgovornost`. Zato bi bilo najbolje zbog jačanja ukupnog povjerenja odnosa u BiH da se napravi zajednička komisija vlada Srpske i FBiH i da se izvrši kontrola i inspekcija i u FBiH i u Republici Srpskoj, i da ta priča splasne”, rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je poručio da ta priča ”neće nestati arogancijom koju pokazuju Bošnjaci” nedolaskom na zakazanu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta.

“Ta sjednica i nije važna, već da li ima skrivenog oružja ili nema. Očigledno da ga ima i to treba da bude zaustavljeno”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u FBiH “projektima međunarodnog faktora”, ostalo šest fabrika oružja i municije, a da su u operacijama uništavanja u Republici Srpskoj ukinute sve, te da zato postoji opravdana zabrinutost.

“Naravno, nismo mi ništa slabiji ili lošiji zbog toga, ali svakako ne bilo dobro da neko tajno proizvodi oružje i da ga skladišti, kako to oni kažu, za `ne daj Bože`. Da li će to u FBiH prihvatiti? Ne vjerujem, ali vjerujem da će naša Vlada pristati”, naveo je Dodik.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj je trebalo koja se raspravlja o ”ratnohuškačkim izjavama” člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH nije održana zbog nedostatka kvoruma.

N1