DODIK PONOSNO U BEOGRADU IZJAVIO: BiH je raspala zemlja, RS niko neće ušutkivati kada je u pitanju…

U Beogradu je danas održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije.

Na početku obraćanja novinarima, Dodik je rekao da je RS zahvalna na pomoći u rješavanju komunalnih, obrazovnih i drugih problema s kojima se pojedine općine suočavaju.

– Ranije smo imali pomoć na načelnom političkom nivou, a sada je to konkretno. Ovdje nije selektivno birano, već sa stanovišta potreba općina, bez obzira na vlast – rekao je Dodik.

Kazao je i da je informirao Vučića o stanju u BiH te je rekao da je to “raspala zemlja”.

– U BiH je potpuno zamrla institucionalna aktivnost, ništa se ne dešava osim kada neki zvaničnik posjeti BiH. Sve institucije su paralizirane. Odnosi između Bošnjaka i Hrvata su složeni toliko da ne funkcionira ni Vlada ni Parlament. U BiH jedino funkcionira RS i nema ni vidljivih naznaka da može doći do ugrožavanja toga – ustvrdio je Dodik.

On se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da “niko neće RS ušutkivati, već će ona uvijek braniti stav Srbije.”

– Ovo pitanje angažmana Vučića i Vlade Srbije ponovo je vraćeno na početak, ali bez stava Srbije, ono ne može ni biti riješeno, i to je veoma važno – rekao je Dodik.

Dodao je da RS želi razgovarati i sarađivati sa svim zemljama svijeta, ali da “nisu spremni da se povinuju njihovim zahtjevima.”

– Pratimo politiku Srbije i nećemo dati saglasnost da BiH prihvati nezavisnost Kosova, to se neće desiti. Isključivo ćemo pratiti politiku Beograda i Srbije i taj stav nećemo promijeniti – poručio je Dodik u Beogradu.

Avaz