Dodik ODMAH odgovorio Džaferoviću: Srpska prva da nestane? Slušaj me i spremi se…

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je današnja BiH direktno proizašla iz Dejtona, sastavljena od ranije formiranih entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, koji su i potpisnici svih ankesa Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su tada nastali entiteti koji bi prvi i nestali ako bude nastavljeno potkopavanje Dejtonskog sporazuma,

Dodik je istakao da je DŽaferović u pravu kad kaže da BiH postojala i prije Dejtona, ali je propustio da kaže da je to bila republika u sastavu države Jugoslavije koja se raspala.

– Zato bi DŽaferović prije sljedeće izjave o ovoj temi trebao da razmisli šta je i kad nastalo i ko je od čega sastavljen, kako je ono što je sastavljeno od dijelova starije od tih dijelova, te šta bi prvo nestalo ako dođe do te situacije – naglasio je Dodik.

Govoreći o Džaferovićevim tvrdnjama da je uticaj Rusije na djelovanje političara iz Republike Srpske evidentan i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani zbog čega nema napretka BiH ka NATO, Dodik je ocijenio da je neodgovorno da jedan član Predsjedništva bez ijednog validnog dokaza optuži jednu od svjetskih velesila kao što je Ruska Federacija da vrši uticaj u Srpskoj.
– Mi u Republici Srpskoj vodimo svoju politiku odgovoni samo narodu koji nas bira. DŽaferović nas tim neistinama sve konfrontuje sa državom sa kojom ne samo Republika Srpska, već i cijela BiH ima dobre odnose i pokušava da se dodvori nekim drugom silama čiji uticaj u BiH ne smije da pomene, a koga smo svi svjesni – kaže Dodik.

Podsjetivši da je prije svega srpski član Predsjedništva, a trenutno na funkciji predsjedvajućeg, Dodik je napomenuo da je normalo da ima mandat da govori u ime srpskog naroda i Republike Srpske gdje je neposredno i biran.

– Međutim, ništa od toga što sam govorio i govorim ne dira u nacionalne interese ni Bošnjaka ni Hrvata i to je dovoljno. Šta ko od nas pojedinačno radi, najbolje govori to da DŽaferović slavi dan bošnjačke zastave u Novom Pazaru, dok ja slavim Dan pobjede protiv fašizma u Nišu – rekao je Dodik.

Džaferović boravi u dvodnevnoj posjeti u Novom Pazaru i Sjenici, povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, tokom koje je imao odvojene sastanke sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem.